Gevlucht uit Afghanistan – Boekrecensie

Niet zo gek lang geleden is Afghanistan nog volop in het nieuws geweest. Afgelopen augustus werd Kabul, de hoofdstad van Afghanistan, veroverd door de Taliban (een streng islamitische organisatie). Door allerlei landen werden direct evacuatieoperaties op touw gezet om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te kunnen brengen. De kans dat je er het een en ander van meegekregen hebt, is vrij groot.

Maar het is niet de eerste keer dat Afghanistan in de greep gehouden wordt door de Taliban. In 1996 kwam de hoofdstad ook al eens in handen van de Taliban. Omdat de problematiek in Afghanistan nogal actueel is, besloot ik me er eens wat meer in te verdiepen. Daarom las ik het boek Gevlucht uit Afghanistan, van Japke de Kraker.

De vlucht…

Het verhaal speelt zich af tijdens het vorige bewind van de Taliban, ergens tussen het jaar 1996 en 2000 ongeveer. Parwish, een Afghaanse jongen, woont in Kabul als zijn ouders hem vragen te vluchten. Zijn oom Mohammed zal hem helpen het land uit te komen, maar de rest van de reis zal hij zelf moeten ondernemen. Het einddoel van zijn reis is Nederland. Hoewel Parwish zich bewust is van het gevaar, blijken er meer risico’s te zijn dan hij verwacht had.

Nederland

Na een gevaarlijke reis komt hij aan in Nederland. In het AZC ontmoet hij Omar, die ook uit Afghanistan komt. Samen beleven ze een spannende tijd. Hoe moeten ze omgaan met de westerse cultuur? Mogen ze eigenlijk wel in Nederland blijven? En dan probeert Parwish ook nog eens zijn geliefde Sohela terug te vinden. Hij heeft haar in Afghanistan ontmoet en weet dat ze ook naar Nederland gevlucht is. Maar waar moet hij beginnen met zoeken?

Waarom je dit boek gelezen moet hebben

Wat gebeurt er als je in een land zonder vrijheid iets anders denkt dan de rest? Hoe is het om op de vlucht te moeten slaan? Wat is het om als moslim in aanraking te komen met het christendom? Voor iedereen die het antwoord op een van deze vragen wil weten, is dit boek echt een aanrader.

En hoewel het boek al wat ouder is (eerste druk: 2011), heeft het me echt inzicht gegeven in de huidige gebeurtenissen in Afghanistan. Dus ben je misschien nieuwsgierig naar de achtergrond van sommige nieuwsberichten? Dan is dit helemaal jouw ding!

Het boek leest makkelijk en is spannend geschreven. Daarnaast is het ook nog eens lekker dun: slechts 140 bladzijdes. Reden te meer om het te lezen. 😉

Heb jij er ooit bij stilgestaan wat het is om in een land zonder vrijheid te leven?

 

 

Foto door Caio via Pexels