Seks – je voelt je gezien

Beugels, crèmepjes, kapsels, bruiningsproducten, lenzen, superlash-max-top-mascara, de perfecte oorbellen… We halen alles uit de kast om onszelf mooier te voelen. En soms werkt het en voel je je prachtig! Ik liep zelf laatst op een feestje van mijn ouders, en veel mensen die me al een tijdje niet gezien hadden zeiden: ‘Wat zie jij er goed uit!’ Ik kan je zeggen dat ik behoorlijk zelfverzekerd naar huis ging.

We doen er veel voor om mooi of leuk gevonden te worden door anderen. Als je merkt dat iemand je mooi of leuk vindt, voel je je gezien. Maar soms kan dat gezien (willen) worden verslavend werken. Dan blijft dat zelfverzekerde gevoel maar heel even hangen, en ben je al snel weer klaar voor de volgende bevestiging.

Seks werkt bevestigend

Weet je wat echt enorm bevestigend werkt? Seks. Dat begint al bij het gezien worden door iemand die jij extra leuk vindt. Als je merkt dat dat wederzijds is en er langzaam echt contact komt, word je wel even gelukkig, hoor. Die ander vindt jou ook de moeite waard om te zien! Als er dan een kus volgt, wow… reken maar dat je je gezien voelt. En dat gaat steeds een stapje verder. En je kunt iedere keer denken: ‘Waaaah, hij/zij wil dit gewoon met mij doen! Met mij!’ Misschien heb je dit net zo goed als je gezoend wordt door een jongen tijdens een avondje uit. Ook al weet je stiekem best dat je niet de enige voor hem bent. Of dat een jongen je borsten wil strelen. Maar je weet eigenlijk helemaal nog niet of je daar wel aan toe bent. Of misschien begin je door te krijgen dat die ene jongen waar je veel contact mee hebt eigenlijk wel seks met je wil. Wauw, nu al!

Speciale aandacht

Gezien willen worden en bevestigd worden, gaat bij meiden en vrouwen soms boven alles. Je voelt je zelfverzekerd en bijzonder wanneer de ander speciale aandacht voor je heeft. En zeker met seks, want seks is speciaal! Het speciale kan er wel een beetje vanaf gaan wanneer bijna iedere jongen wel met jou mag zoenen, omdat jij je dan gezien voelt. En uiteindelijk merk je zelf ook dat dat speciale gevoel helemaal niet blijft hangen en je steeds een nieuwe kick nodig hebt.

Bedenk eens voor jezelf:

  1. Voel je jezelf leuker wanneer er iemand bijvoorbeeld met je wil zoenen? Hoe komt dat?
  2. Heb je genoeg zelfvertrouwen om ‘nee’ te zeggen als een jongen verder wil en je merkt dat je het eigenlijk niet fijn vindt?

Niet vergeten, seks is niet bedoeld om je eigenwaarde vanaf te laten hangen.

Ruth Tanghe werkt als jongerenwerker bij de HGJB. In juni 2016 komt een boekje voor tieners uit over seksualiteit dat ze samen met collega Ruben Vlot heeft geschreven.