Gezond snacken?

‘Snacken’ en ‘gezond’, passen die twee woorden eigenlijk wel in dezelfde zin? Een broodje kroket, chips en een gevulde koek zijn vaak de eerste dingen waar mensen aan denken bij het woord ‘snacken’.  En om die nou gezond te noemen… Met af en toe iets ongezonds is natuurlijk helemaal niets mis, maar snacken (of ook wel een tussendoortje eten) doen we vaak meerdere keren per dag. En ja, dan is zo’n broodje kroket misschien toch wat teveel van het goede.

Tussendoortjes overslaan

Mensen die af willen vallen of gezonder proberen te eten, skippen vaak hun tussendoortjes. Ze denken dat er veel vet en suiker in zit. Vaak is dit natuurlijk ook wel zo, maar wist je dat tussendoortjes juist heel belangrijk zijn in een gezond voedingspatroon?  Als je wakker bent, moet je om je lichaam goed te laten werken elke twee à drie uur iets eten. Dat betekent dus naast het ontbijt, de lunch en het avondeten nog zo’n drie à vier snackmomenten. Op die manier heeft je lichaam constant genoeg energie om optimaal te functioneren. Zo kan je je goed blijven concentreren tijdens een toets en loop je zonder problemen de trappen op en af tussen de lessen.

Ook zorgen tussendoortjes ervoor dat je bij de hoofdmaaltijden gezondere keuzes maakt. Er is ooit een onderzoek gedaan met twee groepen kantoormedewerkers. De ene groep kreeg in de koffiepauze alleen koffie aangeboden en de andere groep kreeg hier een gezond tussendoortje bij. In de lunchpauze mochten beide groepen hun eigen lunch uitkiezen in de supermarkt. De medewerkers die alleen koffie hadden gedronken, kozen voornamelijk voor de ‘quick fix’ producten. Hun lichaam vroeg om snelle energie (suikers) en ze kwamen met donuts, croissantjes en koeken bij de kassa. De medewerkers die wel een tussendoortje hadden gegeten, kozen daarentegen  voor gezondere producten zoals sandwiches, salades en fruit.

(On)gezonde snacks

In de supermarkt kun je tegenwoordig van alles vinden. Liga’s, sultana’s, gevulde koeken, chocoladerepen, frikandelbroodjes en zakken chips zijn, zoals je vast wel weet, pas een begin. Maar ook kleine komkommertjes, snoeptomaatjes en mini paprika’s zijn de laatste jaren populair geworden. Ik ben van mening dat je alles kunt eten zolang je dat met mate doet. Dat betekent dat je best een keer kunt genieten van een broodje kroket, maar dat je dan een andere keer voor een wat gezondere optie gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

* Een handje ongezouten/ongesuikerde noten
* Een schaaltje yoghurt met een stuk fruit (ook lekker als smoothie!)
* Augurk in een plakje ham (vier stuks)
* Een gekookt eitje
* Een schaaltje rauwe groenten. (denk aan wortel, paprika, komkommer en tomaat)

‘Snacken’ en ‘gezond’ passen zoals je ziet prima in dezelfde zin. Tussendoortjes houden onder andere je energie op peil en voorkomen eetbuien. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook gewoon hartstikke lekker! Variëren is niet alleen leuk, maar ook gezond. Wissel verantwoorde tussendoortjes als noten en fruit dus ook eens af met een lekkere kroket. En luister vooral goed naar je lichaam, die weet heel goed wat het nodig heeft!

Wat is jouw favoriete snack?

Deze blog werd geschreven door Mieke