Girl on the move: Jeltsje

Jeltsje is 29 jaar en woont samen met haar vriend Henk, met wie ze twee kindjes heeft. Als tiener worstelde ze al met haar gewicht: ze is door de jaren heen meerdere keren afgevallen en weer aangekomen. Nu gaat ze de strijd tegen de kilo´s opnieuw aan! Ze is al 30 kilo kwijt, maar heeft haar doel nog niet bereikt. Ze wil zich fit en fijn in haar eigen lichaam voelen en gezond leven. Dat ze deze strijd aan zou gaan, had ze vroeger als tiener nooit van zichzelf verwacht. She’s a girl on the move!

Girls on the move

Jeltsje: “Ik merk dat we als vrouwen en meiden willen voldoen aan het ‘perfecte plaatje’. Qua lichaam, succes, gezin, werk, studie en ga zo maar door. Helemaal nu iedereen op Instagram vaak alleen de perfecte en mooie momenten deelt.” Juist daarom deelt Jeltsje ook de struggles en realistische plaatjes op haar eigen Insta. Om anderen te inspireren en om zelf geïnspireerd te blijven, houdt ze haar journey online bij – soms met hilarische stories waarin ze toegeeft dat ze al drie keer gefilmd heeft maar niet tevreden was. “Ik denk dat je vooral dingen moet doen die JIJ leuk vindt en je niets moet aantrekken van wat andere mensen van je vinden. Je moet altijd blijven vechten voor jouw dromen, ondanks dat dit soms moeilijk is of je niet gesteund wordt. Jij moet je goed voelen, dat is het enige dat telt.”

Van je eigen lijf leren houden

Waarom is je goed voelen in je eigen lijf zo belangrijk? “Het is oké om kritisch te zijn naar jezelf, maar je moet ook lief zijn voor jezelf”, zegt Jeltsje. “Toen ik mij niet goed voelde in mijn eigen lijf, merkte ik dat dit mij belemmerde in mijn dagelijks leven. Ik had veel negatieve gedachtes, een negatief zelfbeeld. Wanneer vriendinnen wilden zwemmen zei ik als laatste ‘ja’ omdat ik eigenlijk helemaal niet halfnaakt rond wilde lopen. Ik maakte me druk over wat mensen van me zouden denken. Nu ik 30 kilo ben afgevallen heb ik veel meer zelfvertrouwen. Dat geeft rust. Ik voel me fitter en energieker.”

Opwekking en bidden

Als ze het even niet meer ziet zitten, luistert Jeltsje naar Opwekking of gaat ze bidden. “Ergens in de afgelopen weken kreeg ik het besef dat blij zijn met mijn lijf niet met een dieet op te lossen is. Ik val na diëten vaak in mijn oude gewoonten terug. Ik moet milder zijn voor mezelf. Dus als ik een stukje chocolade eet, heb ik niet meteen gefaald. Het maakt mij mens. Ik moet er rustig bij gaan zitten en ervan genieten, niet het staand bij het keukenkastje naar binnen proppen. Het overeten houdt me in z’n greep. Dit is iets waar ik van geschrokken ben. Ik ben namelijk iemand die erg zelfstandig is en ook nog eens heel eigenwijs. Maar het is juíst sterk om om hulp te kúnnen vragen!”

Lieve ladies

Naast haar geloof is haar online community een grote steun. “Via mijn Instagram heb ik veel vrouwen gevonden die net als ik een poging doen om op een goede gezonde manier voor altijd af te rekenen met die overtollige kilo’s. We steunen elkaar wanneer we struggles hebben. Het helpt ook dat ik het gevoel heb dat ik een soort van verantwoording af moet leggen op mijn Insta, naar mijn volgers toe. Ik plaats al mijn ups en downs in foto’s en teksten.”

Jeltsje tegen haar teen self

“Als tiener had ik nooit gedacht dat ik zo’n doorzettingsvermogen zou hebben. Ik zou nu tegen mijn teen self zeggen: wees tevreden met jezelf! Stop met het vergelijken van jezelf met anderen! Ieder lichaam heeft zijn eigen vorm en wees hier trots op! Als je geniet van het leven, beweegt en gezond eet wordt het leven zoveel leuker.”

Jeltsje is een girl on the move! Wil je haar battle volgen? Check haar Insta @my.weightloss.story.2019