Girl on the move: op kamers in Ede

Je hele leven komt in beweging als je gaat studeren, en nog meer als je op kamers gaat. Je ruilt de plaats waar je misschien je hele leven al woont om voor een wildvreemde stad. Je bent een girl on the move, je wereld wordt groter en blijft groter worden.

Het leven van Vincie van Kerkhof kwam afgelopen augustus in beweging. Voor haar studie Journalistiek ging ze op kamers in Ede. ,,Ineens woonde ik in Ede, een voor mij onbekende stad die ik moest leren kennen. Gelukkig hoefde ik dat niet alleen te doen, want mijn (enige) huisgenoot is een vriendin die ik al acht jaar ken.”

Toen ze wist dat ze aan de CHE wilde gaan studeren, schreef ze zich in bij Idealis (inmiddels ROOM). Ook op Kamernet worden kamers aangeboden. Vincie: ,,Mijn fantastische kamer heb ik gevonden via Facebook, daar zijn veel groepen waarin kamers aangeboden worden.”

Kosten

De meeste kamers in Ede kosten tussen de 200 en 300 euro per maand. Dat is goedkoper dan in andere steden. De grootte van de kamers verschilt, net als het aantal huisgenoten. Er zijn kamers van 6m2, maar ook van 20m2. Soms heb je drie huisgenoten, soms zeven.

,,Ik heb er één, dat is best luxe,” vertelt Vincie. ,,’s Avonds eet ik vaak samen met mijn huisgenootje. Dat is gezellig én relatief goedkoop. Boodschappen moet je namelijk zelf doen en zelf betalen. Zo kun je de taak ‘boodschappen doen’ én de kosten verdelen!” Denk jij erover om op kamers te gaan? Wijzer in geldzaken heeft overzichten met kosten waarmee je ook rekening moet houden als je op kamers gaat.

Voordelen

Welke voordelen ziet ze in het op kamers wonen? ,,Als je op kamers woont, ben je na colleges snel thuis. Daardoor heb je veel tijd voor andere dingen. Het is relaxt om je eigen plek te hebben, waar je geen last hebt van vervelende zusjes/broertjes of zeurende ouders, maar waar je wel huisgenoten hebt waarmee je gezellige dingen kunt doen. Daarnaast is Ede ook heel gezellig en goed gelegen. Een supermarkt zit vaak om de hoek en in het centrum zijn genoeg winkels en restaurantjes. Met de trein ben je zo in Utrecht of Arnhem, maar je bent met de fiets ook snel bij de natuur, waar je terwijl je van de omgeving geniet weer nieuwe energie krijgt.”

Meer weten over op kamers wonen? Tijdens de open avonden van de CHE is ook ROOM aanwezig. De eerstvolgende open avond is dinsdag 26 maart. Ben je erbij? Meld je aan via www.CHE.nl/opendag.

PS: En ben je ook bij de Huis van Belle-dag? Meld je hier aan!