A girl like me – Anne-Ruth

In de Belle van september 2019 vertelt Anne-Ruth in de rubriek A Girl like me haar verhaal. Maar ze had nog meer te vertellen dan er in het magazine paste. Hieronder lees je het hele interview met Anne-Ruth.

Anne-Ruth is 15 jaar en zit in de derde klas van de havo. Naast dat ze in haar vrije tijd graag Netflix kijkt, weggaat met familie of vrienden of op vakantie gaat, bokst ze ook. Een echte power-girl dus. Toch heeft Anne-Ruth ook veel pijn en verdriet gekend.

Een paar jaar geleden werd Anne-Ruth erg gepest op school. Ze vertelt hoe ze zich toen voelde en hoe het nu met haar gaat. “Het pesten begon in de eerste klas en eindigde rond de helft van de derde klas. Ik werd uitgescholden, er werden briefjes over mij door de klas gegooid, ik ben bedreigd, ze hebben mijn fiets beschadigd en er is een datingprofiel over mij aangemaakt met heel veel nare opmerkingen daarop. In de eerste klas durfde ik niets te zeggen over het pesten. Niet tegen de pesters zelf, maar ook niet tegen mijn ouders of andere mensen. In de tweede en derde durfde ik er soms wel wat van te zeggen en ben ik uiteindelijk naar de schoolleiding gegaan. Zij hebben er na een tijdje iets aan gedaan.”

Was het moeilijk om op deze momenten God in jouw leven te zien?

“Ja, heel moeilijk! Mensen zeiden dat God een plan met mijn leven heeft, maar op dat moment voelde het absoluut niet zo en kon ik dat niet geloven. Ik vond het heel moeilijk om te geloven in die periode, maar door christelijke evenementen, familie, vrienden en door de kerk ben ik toch betrokken gebleven bij het geloof.”

Wat was de invloed van pesten op jouw leven?

“Ik ben heel lang onzeker geweest over mijzelf. Ik dacht dat ik niets goed deed en niets kon, omdat de pesters dat altijd tegen mij zeiden. Nu is die onzekerheid minder. Dat komt vooral omdat ik nu echt kan geloven dat God mij heeft gemaakt, dat Hij mij heeft gewild en dat het voor Hem niet uit maakt hoe ik eruitzie. Hij vindt mij goed zoals ik ben.”

Hoe was het om op de EO Jongerendag 2019 jouw getuigenis te geven?

“In één woord: GAAF! Op het moment zelf, toen ik echt op het podium stond voor al die mensen, vond ik het heel eng en wilde ik dat het zo snel mogelijk voorbij zou zijn. Maar als ik nu terugkijk, zou ik het zo nog een keer doen. Dat ik daar mocht staan, ondanks alles wat er is gebeurd, dat is toch bijzonder?! En weet je, ik heb een goede vriendin, Femke. Zij heeft vorig jaar op de EO-Jongerendag haar getuigenis mogen geven. Dit jaar mocht zij mij helpen om door de spanning en de stress heen te kijken en mijn ogen gericht te houden op God: Hij laat mij nooit los. Niet tijdens het pesten, niet op het podium voor het oog van al die mensen en ook niet op elk ander moment in mijn leven.”

Heb je een lied dat je heeft bemoedigd in de pestperiode?

“Dat lied is er zeker. Het is het nummer Scars, van de band I Am They. Dit is een heel bemoedigend nummer. Het gaat over dankbaar zijn voor de littekens, omdat deze littekens je dichter bij God kunnen brengen. Zo voel ik dat ook. Het pesten heeft heel veel littekens bij mij aangebracht, maar het heeft mij ook dichter naar God toe gebracht. Elke keer als ik dit nummer luister dan raakt het mij opnieuw. Het herinnert mij aan een inktzwarte periode van pijn en verdriet, maar ook aan de periode dat ik uiteindelijk voor God koos en mij heel dicht bij Hem voelde.”

Wat zou je tegen Belle-meiden willen zeggen die ook gepest worden?

“Zoek hulp! Dat is het beste advies dat ik jou kan geven. Ik heb veel te laat hulp gezocht en daar heel veel spijt van gehad. Het kan lijken alsof het pesten jouw eigen schuld is, maar dat is het nooit. Niemand heeft het recht om jou te pesten. En daarbij zou ik willen zeggen: bid. God is erbij en Hij helpt je, ook al voelt dat misschien niet zo. God luistert altijd naar je.”

De getuigenis van Anne-Ruth op de EOJD 2019

Wil je meer lezen over Femke en haar getuigenis op de EO Jongerendag 2018? Lees dan A girl like me uit de Belle van mei 2019.