God met mij?

Gisteren kon je lezen over de boodschap van kerst, dat God doet wat Hij belooft. Het volk Israël verlangde al eeuwen naar de beloofde Messias, het teken uit Jesaja 7 wees ernaar vooruit en in Mattheüs 1 lezen we hoe het vervuld werd. Jezus is Immanuel, God met ons. Maar wat betekent dat eigenlijk voor jou en mij, dat God met ons is?

God woont bij zijn volk

In het Oude Testament lezen we dat God bij zijn volk woonde: tijdens de woestijnreis was God eerst in de wolk aanwezig en daarna ‘woonde’ Hij in de speciaal daarvoor neergezette tabernakel. Later bouwde Salomo een prachtige tempel, die Gods woonplaats werd. De Israëlieten hadden dus ook altijd een fysieke plek om naar toe te gaan om bij God te kunnen zijn. Op een bepaalde manier hebben wij dat nu nog steeds: we noemen de kerk het ‘huis van God’, een speciaal daarvoor bedoelde plek om God te ontmoeten. Maar in het Oude Testament was Gods nabijheid dus nog wel begrensd; Hij woonde bíj het volk, in de tabernakel of de tempel.

In je hart

Dat Jezus op aarde kwam en de weg naar God vrijmaakte, is fantastisch nieuws! Jezus is Immanuel, God met ons. En sterker nog: doordat Jezus op aarde kwam en zijn Geest uitstortte, komt Hij ín ons! God komt veel dichter bij dan Hij ooit is geweest. Jouw eigen hart is nu Gods woonplaats. Dichterbij dan in een tabernakel of tempel. Je hoeft niet meer specifiek ergens naartoe te gaan om bij God te zijn. Nee, Hij is al in jou! Je kunt Hem ontmoeten in de stilte van je hart.

Geen angst meer

Dat Jezus mens werd, betekent dat Hij precies kan weten hoe jij je voelt. Voel je je verdrietig of angstig? Jezus snapt je. Voel je je juist heel blij? Jezus kan blij zijn met jou! Als mens kan Hij naast je staan. Dat geeft troost en een gevoel van nabijheid. Misschien voel je je (juist met Kerst) wel alleen of verdrietig. Dan mag je weten dat er Iemand is die precies begrijpt hoe jij je voelt en daarin naast je wil staan. Maar wat daar nog boven uit stijgt, is dat niets ter wereld je nog van God en zijn liefde kan scheiden. Lees maar na in Romeinen 8. Daar lees je dat als je in Jezus Christus bent en Hij in jou, geen oordeel van de duivel of wie dan ook je bij God en zijn liefde vandaan kan trekken. En die liefde, die zien we ultiem in de komst van Jezus, de beloofde Messias.

Om mee te nemen

Kerst duurt maar twee dagen, maar in je hart mag je altijd Kerst vieren. Vieren dat God heel dichtbij je is. Als je bang bent of verdrietig, als je je down voelt of juist heel blij: weet dat Iemand is die dit zelf ook heeft doorleefd, dat Hij naast je staat in wat jij voelt en beleeft. En weet vooral dat door Jezus niets je zal kunnen scheiden van God en zijn liefde. God woont in je hart en je kunt altijd, elk moment van de dag, bij Hem terecht.

Voelt God voor jou dichtbij?

Photo by T. Rampersad on Unsplash