Goed voor jezelf zorgen: wat betekent dat?

Selfcare, goede zelfzorg, lief voor jezelf zijn… Om eerlijk te zijn krijg ik soms een beetje de kriebels van die termen. En dat komt denk ik doordat ik lange tijd niet echt begreep waar selfcare om ging. Mijn beeld van selfcare was ongeveer dit: lief zijn voor jezelf betekent dat je niets hoeft. Jezelf onder een steen verstoppen, in pyjama op de bank blijven hangen met Netflix en een pizza. En eerlijk is eerlijk: dat kán ook selfcare zijn, we hebben allemaal wel eens zo’n dag nodig, toch? Toch bleef het een beetje bij mij wringen. Is dat het dan?

Nee, zelfzorg is meer dan pizza eten!

Ik kwam tot de conclusie dat goede zelfzorg betekent: jezelf geven wat je op dat moment echt nodig hebt. Dat vereist wel enige zelfkennis. Waarom? Ik leg het je uit! Stel dat jij niet zo dol bent op je huiswerk. Je spendeert je vrije tijd meestal aan het bekijken van YouTube-filmpjes en gezellig Whatsappen met je bestie. Maar dan komt er een grote toets… Je gaat gewoon door met chillen in je vrije tijd totdat je super veel stress krijgt omdat je toets eraan komt. Wat doe je dan? Je zou kunnen denken: selfcare, ik neem een dag vrij om te relaxen. Maar wat je op dat moment nodig hebt, is om ervoor te gaan zitten en jezelf een paar deadlines te stellen om de stof onder de knie te krijgen. Aan de slag dus! Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je weet hoe je in elkaar steekt, weet je dat je deze duw in je eigen rug nu nodig hebt om straks een voldoende voor je toets te kunnen halen.

Goede zelfzorg betekent: jezelf geven wat je op dat moment echt nodig hebt.

Een ander voorbeeld: als je uit school komt en je vriendin heeft een kwetsende opmerking gemaakt, kun je een ervoor kiezen om een zak chips leeg te eten, zodat je dat verdrietige gevoel niet hoeft te voelen. Maar misschien is het dan wel goede zorg voor jezelf om even een knuffel vast te pakken en je verdriet toe te laten, of even uit te huilen bij je moeder. Daarna kun je weer verder!

Oefening baart kunst

Op vele vlakken is het waar, maar ook wat betreft goede zelfzorg: oefening baart kunst! Het vraagt bewustwording, en dat is er niet vanzelf. Je kunt het wel leren! Probeer jezelf bijvoorbeeld eens elke dag als je je slaapkamer in wandelt na een dag school af te vragen hoe je je voelt en wat voor jou goed zou zijn om daarmee te doen. Tune in met wat jij voelt! Eigenlijk is dat vooral waar goede zelfzorg om gaat: goed omgaan met jouw emoties, met wat jij voelt en ervaart. Juist in onze tijd waar zoveel van je gevraagd kan worden en er zoveel haast en stress is, vind ik het zelf best lastig om hier bij stil te blijven staan. Terwijl ik ook keer op keer weer merk dat het me goed doet als ik me afvraag hoe ik me voel én dan iets doe om goed voor mezelf te zorgen!

Uitnodiging

Jij bent degene die voor jezelf het best aan kunt voelen wat jij nodig hebt, wat voor jou goed is om niet of juist wel te doen. Anderen kunnen je helpen dat te ontdekken, maar het gaat erom dat jij voor jezelf zorgt. En onthoud in dat alles: jij bent Belle, jij bent waardevol gewoon zoals je bent! Goed voor jezelf zorgen is heel wat anders dan een fitgirl zijn die alleen nog spinazie eet en elke dag een uur in de sportschool staat. Daarom wil ik je juist uitnodigen om liefdevol naar jezelf toe te zijn en te ontdekken wat voor jou wel of niet goed is. En misschien is dat de ene dag even doorbikkelen voor je toets en de volgende dag een pizza delen met je vriendin. Do whatever you need to do to feel balanced!

Vind jij het, net als ik, soms ook lastig om stil te staan? Hoe zorg jij goed voor jezelf?

Photo by Anthony Tran on Unsplash