Goed voorbereid op je studiekeuze – 5 tips

Je kent het vast wel; na hard werken op de middelbare school of het mbo sta je nu voor een keuze: je vervolgstudie. Een keuze die de komende vier jaar je route voor je uitstippelt. Klinkt best wel spannend, of niet? Gelukkig heeft de CHE voor jou een reeks ‘Eerste Hulp bij Studiekeuze’-blogs in petto. Helemaal bedacht om jou te helpen in je studiekeuze, zodat je straks voorbereid en wel je keuze kunt gaan maken!

Bij het maken van een keuze is het fijn om een stappenplan te hebben. In deze blog geven we tips voor een goede voorbereiding op je studiekeuze. Leer jezelf kennen, kies wat bij jou past, maak een lijstje met voors- en tegens, pin je niet vast op een studie en bezoek een open dag.

Tip 1 – Ken jezelf

Met elke keuze die je maakt, is het belangrijk om te onderzoeken wie jij bent, waar je goed in bent en waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Stel jezelf de vragen: waar word ik enthousiast van, waar ben ik goed in (ja, dat mag je echt zien en trots op zijn!) en wat vind ik niet leuk? (Ook een hele belangrijke).

 

Tip 2 – Kies voor jezelf

Maak je studiekeuze voor jezelf. Het kan soms best lastig zijn om een nieuwe stap te zetten, zelf te kiezen wat je wilt studeren. Misschien wil je ook graag samen met je vriendinnen studeren? Weet dit: maak de keuze voor jezelf. Kies niet voor een studie als deze niet bij je past. Daar word je uiteindelijk niet blij van!

Tip 3 – Eisen- en wensenlijstje

Maak een eisen- en wensenlijstje. Bedenk wat jij belangrijk vindt bij je volgende opleiding. Check alvast het studieprogramma, de visie van de school, of juist de extra werkruimtes. Je kunt dit vaak vinden op de website van de hogeschool.

Tip 4 – Pin je niet vast op één studie

Zorg ervoor dat je met een open blik naar verschillende studies kijkt. Misschien heb je al een studie op het oog en wil je eigenlijk niets anders meer. Probeer dan toch ook naar open dagen te gaan van de studie die op nummer twee staat. Zo weet je zeker dat je goed hebt rondgekeken en kun je ook in zekerheid de keuze maken voor de studie die bij je past.

Tip 5 – Bezoek een open dag

De laatste tip voor de voorbereiding is: bezoek een open dag! Met het bezoeken van een open dag krijg je echt even de smaak te pakken van hoe het leven er op een hogeschool aan toe gaat.

 

Wordt vervolgd…

In de volgende ‘Eerste Hulp bij Studiekeuze’-blog vertellen we je hoe je je kunt voorbereiden op een open dag. Daarbij krijg je tips van een promostudent/docent van de CHE, die je vertelt waar je op moet letten als je een open dag bezoekt.

#CHE #studiekeuze #tips #advertorial