Goede voornemens voor een betere wereld

Wij hadden laatst in de kerk een spreker die het had over verwachtingen. We hebben allemaal verwachtingen. Misschien hoop je op een goed cijfer voor je proefwerk. Of dat je broertje zijn zwemdiploma haalt. Maar het kunnen ook grotere dingen zijn. Hopen dat je niet meer gepest wordt bijvoorbeeld. Zo wachten we op allerlei dingen maar vooral op een betere wereld, op dat Jezus weer terug komt. Zelf kunnen we daar al een steentje aan bijdragen. Dat hoeft niet door opeens al je mooie spullen weg te doen en aan een goed doel te schenken maar het kan juist al door kleine dingetjes. Het nieuwe jaar wat eraan komt is misschien wel een goed moment om hieraan te beginnen. Maak een keer geen lijstje met goede voornemens die alleen maar over en voor jezelf gaan maar maak er een met als doel de wereld te verbeteren en wat mooier te maken. Hier heb ik alvast een beginnetje gemaakt. 

Meer complimentjes geven

Je weet zelf wel hoe leuk het voelt om een complimentje te krijgen maar het is nog veel leuker om ze uit te delen. :) Wanneer er iemand naast je in de bus zit met te gekke schoenen zeg dan gewoon dat je ze tof vind! Daar wordt de ander vast blij van, de kans is dan groot dat je iemands dag maakt. En misschien vindt diegene het wel zo’n leuk initiatief dat diegene zelf sneller iemand anders een complimentje zal geven. Zo wordt iedereen steeds een beetje blijer en liever. 

Meer op de ander letten

Tegenwoordig letten we allemaal, misschien wel onbewust, vooral op onszelf. We maken ons zorgen om hoe we eruit zien, of we geen gekke dingen in het openbaar doen, of we wel genoeg sporten, genoeg vrienden hebben en ga zo maar door. Soms vergeten we een beetje op de ander te letten die waarschijnlijk dezelfde en misschien nog wel meer struggles heeft als jij. Misschien is er wel een meisje in je klas die altijd een beetje alleen is, of juist een jongen die altijd wel druk doet en veel herrie maakt maar zich eigenlijk ook zorgen maakt om veel dingen. Als je meer op anderen let zal je het sneller doorhebben als iemand het moeilijk heeft en kan je dus eerder helpen. Probeer dan een gesprek aan te gaan met de ander en goed te luisteren. Vaak lucht dat heel erg op, ook bij jezelf! 

Geduldiger zijn

Geduldig zijn is lastig maar als je het van jezelf niet bent kan je het wel oefenen. Want als je geduld eenmaal een beetje onder de knie hebt zul je merken dat het veel situaties voor jezelf en  voor anderen makkelijker en rustiger maakt. Wanneer mijn broertje bijvoorbeeld voor de zoveelste keer mijn kamer binnenkomt zonder te kloppen probeer ik niet gelijk te roepen dat hij ‘nu echt moet leren om te kloppen en uit m’n kamer moet gaan!’ Maar ik neem gewoon adem en vraag normaal of hij weg wil gaan. Als dat niet gelijk gebeurd, rustig blijven en nog een keer vragen. Het is zeker moeilijk maar het belangrijkste is dat het naar de ander toe in elk geval een stuk liever is. 

Deze voornemens zijn dan misschien niet heel groot of revolutionair maar juist dit soort kleine dingetjes helpen hopelijk het leven een beetje mooier te maken voor jezelf en voor anderen en dus onze verwachting naar een betere wereld een stukje dichter bij te brengen. 

Hopelijk lukt het je om je aan dit soort goede voornemens te houden!

Weet jij er nog meer? Laat het weten in de reacties!