Groen doen | Deel 1

Misschien zagen jullie het een paar weken geleden al voorbij komen: Bina Chirino van de ChristenUnie vertelde in een interview op Huis van Belle over klimaatverandering. Wat kun je als jongere nou bijdragen voor het klimaat en voor deze wereld? Hoe kun jij helpen? Bina gaf in het artikel een paar tips om je op weg te helpen. In deze blog zal ik verder ingaan op dit thema en extra tips geven. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met weinig moeite heb je al een grote impact!

Waarom eigenlijk?

Het is goed om hier eerst even bij stil te staan. Want waarom zou je je eigenlijk bezig houden met duurzaamheid? Je merkt toch nog helemaal niks van klimaatverandering? En als je je eetpatroon verandert en minder vlees gaat eten, maakt dat dan wel verschil?

Rentmeesterschap

Waar ik zelf vaak aan moet denken, is het begrip rentmeesterschap. Dit is een Bijbelse term die erop wijst dat God ons als mens heeft aangesteld als zorgdrager voor de natuur. Hij heeft ons de opdracht gegeven om goed voor de aarde te zorgen. En op dit moment gaat dat niet zo goed…

Jouw inzet heeft impact

Dat het niet goed gaat met de aarde ligt natuurlijk vooral aan bedrijven die een hoge CO₂-uitstoot hebben of grote gebieden ontbossen. Maar dat betekent niet dat jij niet kan helpen of dat je moeite geen zin heeft. Als iedereen bijvoorbeeld één keer per week minder vlees eet, maakt dat al een enorm verschil. In dit filmpje van Zondag Met Lubach zie je daar wat meer uitleg over.

Meer dan klimaatverandering

Voor de aarde zorgen is natuurlijk heel breed. Van plasticgebruik en ontbossing tot de bio-industrie en CO₂ -uitstoot, het heeft er allemaal mee te maken. In deze blogs geef ik je daarom tips die misschien niet allemaal direct met klimaatverandering te maken hebben, maar wel met bijvoorbeeld het plasticprobleem.

  1. Vega(n)/bewuster eten

Over vega(n) eten bestaan veel vooroordelen die in de meeste gevallen niet kloppen. De aanname dat het ongezond is, is bijvoorbeeld niet juist. Ook met een vega(n) dieet is het goed mogelijk om al  je voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast hoor je vaak dat een plantaardig eten saai is, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Eliza plaatst bijvoorbeeld geregeld heerlijke en makkelijke vegetarische recepten in haar serie Meatless Monday op Huis van Belle.

Ineens vegetarisch of zelfs veganistisch gaan eten kan een lastige keuze zijn. Als dat je niet ligt of het niet kan vanwege je gezondheid, moet je dat ook zeker niet doen. Doe iets dat bij je past! Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een paar keer per week geen vlees te eten.

  1. Minder plastic

 Je hebt het vast al weleens voorbij zien komen op het nieuws, de plasticsoep in de oceanen die negatieve gevolgen heeft voor dieren en voor onze eigen gezondheid. Hier kun je er meer over lezen. Maar wat kan jij hier nou tegen doen? Er zijn een paar kleine veranderingen die je zelf kan aanbrengen, waardoor je al veel verschil kan maken:

  • Gebruik een Dopper in plaats van plastic wegwerpflesjes
  • Koop een menstruatiecup of gebruik wasbaar maandverband (in deze blog kun je er meer over lezen)
  • Probeer in de supermarkt voor de variant met het minste plastic te kiezen (bijvoorbeeld: niet de plastic zak met appels pakken, maar zelf een tasje meenemen van thuis)
  • Was je haar met shampoo bars in plaats van met shampoo uit plastic flessen
  1. Korter/koud douchen

Wist je dat elke Nederlander in zijn of haar hele leven gemiddeld 120 dagen onder de douche staat? Met korter douchen lever je dus niet alleen een bijdrage aan het zorgen voor de aarde (voor warm water is veel gas nodig, wat zorgt voor meer CO²-uitstoot), maar win je ook een heleboel tijd. Er zijn ook andere manieren om je douchetijd milieuvriendelijker te maken:

  • Koud douchen. Wanneer je je douchewater niet hoeft te verwarmen, hoeft er ook geen gas gestookt te worden. Dus geen CO₂-uitstoot!
  • Een kookwekker of een douchetimer gebruiken. Die kan je dan bijvoorbeeld op vijf minuten zetten. Wanneer je een piepje hoort, weet je dat je al vijf minuten onder de douche staat. De timer maakt je dus bewust van je douchetijd!
  • Een waterbesparende douchekop aanschaffen. Als je je ouders lief aankijkt, willen ze dit misschien wel doen! Een waterbesparende douchekop verbruikt minder water per minuut, zonder dat je dat merkt. Beter voor het milieu én fijn voor je ouders, want het bespaart gemiddeld 20 procent water en energie in vergelijking met een normale douchekop.

Ik moet zeggen dat ik dit zelf altijd wel lastig vind. Een warme, lange douche is veel te fijn! Maar gelukkig kan ik ook in kleine stapjes leren minderen. Het hoeft niet in een keer perfect.

  1. Verwarming minder vaak aan

Misschien voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk: stoken kost energie. Dat betekent niet dat je nu kou moet gaan lijden, maar je kan er bijvoorbeeld op letten dat je de verwarming uitlaat in de kamers waar je niet hoeft te zijn. Vaker een dikke trui aan en de verwarming wat lager zetten, kan natuurlijk ook! Of vraag aan je ouders of de thermostaat ’s nachts op 15 graden mag. Dan is het toch niet erg als het wat frisser is.

Volgende maand komt deel 2 van Groen Doen online, met nog meer handige tips.

Ben jij weleens bezig met klimaatverandering? Deel in de reacties hoe je erover denkt!

Photo by Noah Buscher on Unsplash