Groen doen | Deel 2

Misschien ben je al bezig met duurzaam te leven, maar weet je soms ook niet waar je moet beginnen. Een paar weken geleden schreef ik een blog over groen doen: met tips hoe we samen beter voor de aarde kunnen zorgen. Heb je deze nog niet gelezen, dan kan dat hier. Vandaag deel 2!

  1. Minder vliegen

Op dit moment kunnen we vanwege de lockdown niet echt op vakantie, maar gelukkig gaan de besmettingscijfers al wat de goede kant op en uiteindelijk zal reizen wel weer mogelijk zijn. Samen met je ouders of vrienden kan je er dan over nadenken wat de bestemming is en hoe je daar kan komen. Je hebt dus zelf invloed op hoe jullie gaan reizen. Als je graag een groene keuze wilt maken, is het het beste om niet voor het vliegtuig te kiezen. Vliegtuigen verbranden namelijk kerosine en stoten daardoor CO₂ uit. Een vliegreis belast het milieu zelfs 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Wil je meer weten over de impact van vliegen op het milieu en duurzame vliegtips, dan kun je er hier meer over lezen.

  1. Lijst met dierproefvrije make-up

Dit heeft minder met klimaatverandering te maken, maar meer met liefde voor je omgeving en dierenwelzijn. Op de website van Animal Rights vind je namelijk een complete lijst van proefdiervrije cosmeticamerken. Extra fijn: ze hebben een groene lijst gemaakt (met merken die sowieso niet aan dierproeven doen), een oranje lijst (met merken die geen dierproeven uitvoeren voor hun eigen producten, maar wel verkopen aan merken die dat wel doen) en een rode lijst (merken met directe dierproeven). Je vindt de lijst hier!

  1. Doe je zoekopdrachten via Ecosia

Groene zoekmachines, de naam zegt het zelf al wel; deze springen op een duurzame manier om met de zoekopdrachten die gedaan worden. Een voorbeeld is Ecosia. Hoe het werkt: als je een zoekopdracht doet via Ecosia, genereren de advertenties die je ziet inkomsten voor de zoekmachine. Met die inkomsten worden bomen geplant. Extra leuk: je kan precies zien hoeveel bomen er zal zijn geplant met het geld. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn dat er al 121 miljoen. Hier kan je er meer informatie over lezen.

  1. Tweedehands kopen

Een open deur, denk je misschien. Natúúrlijk is tweedehands kopen beter dan nieuw kopen, want het betekent dat er geen nieuwe dingen worden geproduceerd en dus geen extra milieubelasting is. Toch is het goed om dit te benoemen. Ook omdat er een paar lifehacks zijn voor slim tweedehands kopen, die je misschien nog niet kende!

  • Via Vinted (een app om tweedehands kleding te kopen en verkopen) kun je een pick up point selecteren. Ook kan je er natuurlijk voor kiezen om alleen tweedehands producten in je eigen stad of omgeving te kopen. Dat scheelt weer een reis met de auto!
  • Homerr (die tweede R is geen typfout!) is een netwerk van BuurtPunten en ServicePunten waar je je pakketjes naartoe kunt sturen, of wegbrengen. Je kan zelf uitkiezen vanaf waar je je pakket ophaalt of verzendt. Door het systeem van vaste verzamelpunten en vaste routes die door de bezorgers gereden worden, is er tot wel 79% minder CO₂-uitstoot per pakket.
  1. Refurbished telefoons of laptops

Refurbished betekent ‘geresiveerd’, ofwel hersteld of gerepareerd. Zulke apparaten zijn dus al eerder gebruikt, maar toen defect verklaard. In de fabriek worden ze weer opgelapt zodat ze als nieuw zijn. Tweedehands dus eigenlijk. Doordat er geen nieuw apparaat wordt geproduceerd, is de aankoop van een refurbished apparaat een milieubewuste keuze. En pluspuntje: je bent een stuk minder geld kwijt, want refurbished is ook goedkoper.

  1. Installeer Tree Clicks

Voor Chrome kun je een extensie downloaden: Tree Clicks. Als je deze hebt gedownload (gratis!) en je doet een aankoop bij een van de shops die bij Tree Clicks is aangesloten, dan wordt er een boom geplant. Hoe het werkt: de extensie ontvangt advertentie-inkomsten wanneer het een klant aanbrengt. Op dezelfde manier als bij Ecosia dus.

Ik hoop dat je door deze blogs weer wat handige duurzaamheidshacks hebt geleerd die je nog niet kende. Heb je zelf nog tips? Laat het weten in de reacties!

Photo by Nikola Jovanovic on Unsplash