Groen moet je doen: deze vier planten wil jij op je kamer

Wist je dat planten naast heel hip, ook nog eens luchtzuiverend zijn? En dat planten naast de naam die jij kent, ook nog een Latijnse naam hebben? En wist je ook dat er planten zijn die iedereen in leven kan houden? Zelfs ik. Op dit moment is een plantje van mij doodgegaan (huil huil huil) en is het tijd voor nieuwe planten. Daarom ben ik even op onderzoek uitgegaan. Want die cactussen staan er nu nog wel leuk bij (gekregen van vriendinnen, ze hebben er alle vertrouwen in dat ik ze levend laat), maar een extra plantje om die lege plek op te vullen is geen overbodige luxe. Ik neem je even mee in mijn zoektocht, want deze vier planten zijn ook echt iets voor jou. 

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) 

Deze plant komt oorspronkelijk uit China en heet zo door de vorm van zijn bladeren. Die zijn zo rond en plat als een pannenkoek! Het is een hele leuke, groene kamerplant en valt lekker op door de bijzondere vorm. De plant houdt van licht, maar geen volle zon, en een vochtige bodem. 

Goede plek: je bureau 

Bron beeld

Aloë-vera plant (Aloe barbadensis) 

Met de stekeltjes aan de zijkant en zijn stevige bladeren valt deze plant wel op. Hij komt uit erg droge gebieden in Afrika, Amerika of Azië. In die bladeren kan de plant water opslaan voor droge tijden. Het is dus ook helemaal niet erg als je deze plant af en toe vergeet water te geven. Je kunt er beter op letten, dat je ‘m niet teveel water geeft. Deze plant kan prima in de zon. 

Goede plek: je vensterbank 

Bron beeld

Krulvaren (Nephrolepis exaltata)

Beetje benauwd in je kamer? Dit plantje lost het voor je op. Deze gezellige krulvaren is een luchtzuiverende plant. De sierlijke bladeren zijn een soort natuurlijke luchtverfrisser! Varens kom je misschien wel vaker tegen. Ze houden wel van een zonnetje, maar niet teveel. Hou de grond vochtig, maar net zoals bij de vorige plant, kan teveel water ‘m het einde worden. 

Goede plek: op je boekenplank 

Bron beeld

Gatenplant (Monstera deliciosa) 

Deze plant is een wat grotere plant, maar daardoor wel een echte eye-catcher in je kamer. Hij groeit eigenlijk in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Dan kan hij tot wel 20 meter hoog kan worden! In je kamer groeit ‘ie gelukkig niet zo groot. Ze houden van veel licht, alleen kan de volle zon blad beschadigen. Maar bij te weinig licht komen er minder gaten in het blad.  

Goede plek: een lekkere ruime, zichtbare plek 

Bron beeld

Mij lijkt de krulvaren of de pannenkoekenplant erg leuk! Misschien dat ik die wel een plekje ga geven in mijn kamer. Welke plant vind jij het leukst? 

Header photo by Fabiola Peñalba on Unsplash