Grote bos kroeshaar, wil jij dat ook?

Kroeshaar. Klitten. Dit is speciaal een blog voor meiden met heel veel krullen of Afrikaans kroeshaar of Afro. Kroeshaar verzorgen kost best wel veel moeite, en als je het verkeerd doet kost dat je haarlengte.

Waarom schrijf ik deze blog over kroeshaar?

Ik merk dat veel mensen moeite hebben met het lang laten groeien van kroeshaar. Zelf heb ik daar zelf ook heel veel moeite mee (gehad). Ik wilde altijd lang haar. Normaal haar. Zo noemde ik en mijn zusje en andere Afrikaanse vriendinnen het. We wilde normaal haar. Daarmee sloten we uit dat ons haar dus niet normaal was. Zo voelde het ook. Iedereen wilde altijd aan je haar zitten, voelen, vlechten, van alles. Alsof het heel bijzonder en apart was. Super vervelend eigenlijk! Mijn haar is ook gewoon normaal. Ik relaxte mijn haar (permanent stijlen) of ik verfde het en eigenlijk alles wat ik deed was niet goed. Weet ik nu achteraf. Mijn haar leek maar niet te groeien ondanks ik het nooit knipte. Het bleef ergens boven mijn schouders. Ik merkte ook dat andere meiden met kroeshaar hier last van hebben.

Ik heb mij verdiept in kroeshaar en wat je vooral wel en vooral niet moet doen om je kroeshaar mooi, gezond en lang te houden. Samen met wat Afrikaanse vriendinnen ben ik begonnen om ons een jaar lang aan deze do’s en don’ts te houden. Daarvoor hebben we wel eerst onze dode puntjes geknipt, zodat ons haar niet meer splijt aan de onderkant. Doe jij ook mee?

7 dingen die je niet moet doen met je haar:

1. Gebruik geen hete apparaten

Stijltangen, krultangen, föhns, alles wat heet is! Warmte is heel erg slecht voor kroeshaar. Kroeshaar is het meest kwetsbaar van alle haartypes, je wil je haar dan ook met heel veel liefde behandelen. Stijltangen en andere dingen die erg heet zijn, zijn gewoon niet goed. (Overmatig stijlen is uiteindelijk ook niet goed voor andere haartypes.) Niet meer stijlen is het best.

2. Gebruik geen borstel

Geen borstel. Een borstel is voor kroeshaar erg slecht. Kammen is prima! Maar dan wel een ruime kam, dus geen klein kammetje. Ook niet te vaak aan je haar zitten en proberen klitten eruit te kammen. Klitten blijven wel en zodra je een klit eruit hebt zitten er weer 3. Probeer zoveel mogelijk klitten rustig met je vingers eruit te halen.

3. Slaap niet zonder bescherming

Slapen zonder bescherming. Grote reden dat je haar afbreekt omdat het ’s nachts schuurt over je kussen. Probeer een satijnen kussensloop of een satijnen hoofdkapje om je haar ‘s nachts te beschermen met afbreken.

4. Permanent stijlen

Relaxen of andere manieren om je haar permanent te stijlen. Ook al word hier geen warmte gebruikt wordt je haar enorm aangetast. Je krullen in het relaxte deel komen nooit meer terug en het beschadigt je haar heel erg.

5. Vermijd haarstijlen die veel van je haar vergen

Haarstijlen die je haar erg belasten vermijden of erg weinig gebruiken. Ook je haar niet verven! Vooral bleken is erg slecht voor je haar. Probeer het te vermijden, natural hair color is ook erg mooi of anders je doden punten zo veel mogelijk eraf te halen.

6. Je haar te vaak wassen

Je haar elke dag/om de dag wassen met shampoo. Shampoo is bedoeld om je haarvet weg te wassen. Nou is het voor kroeshaar al lastiger om haarvet over het haar te krijgen want het krult heel erg. Dus het is jammer als je haarvet niet de kans krijgt om je haar te beschermen. Probeer dus (als je je haar wel vaak wil wassen) alleen met water te spoelen of conditioner te gebruiken.

Liefde en aandacht

Het is dus erg belangrijk dat je je kroeshaar met aandacht en liefde behandeld en daar horen een aantal dingen die in praktijk wel veel gebeuren niet bij. Ik verfde mijn haar best wel vaak en ook stijlen deed ik veel, maar mijn haar was wel altijd super droog en dood eigenlijk. Geen olie maakte het nog mooi glad of glanzend. Ook was ik zo’n 10cm verloren aan verven en stijlen. Soms na het stijlen zaten mijn schouders en rug helemaal onder de afgebroken haren. Geen goed teken dus!

Er moest verandering komen wilde ik mijn natuurlijke krullen terug en langer haar krijgen. Ik heb toen besloten mijn haar te millimeteren omdat het zo beschadigd was. Nou snap ik dat de meeste daar niet op zitten te wachten, mijn zusje (die ook mee doet met het jaar-lang-haar-groei projectje) heeft alleen haar dode en geverfde stukken eraf geknipt. Nu is het een jaar later en mijn haar is in een jaar van kaal naar 17 cm lang. In een jaar dus 17 cm gegroeid!

5 dingen die je wel voor je haar kan doen:

1. Protective styles voor je haar

Beschermende haarstijlen zijn knotjes, vlechtjes en twists. Of het nu box braids zijn (lange vlechten met nep haar) of Ghana braids (vlechten op je hoofd), dat maakt niets uit. Vlechten zijn erg beschermend. Pas wel op met box braids dat je niet te veel nep haar doet in combinatie met een klein plukje van je eigen haar waar je het nep haar in vlecht. Het wordt dan zwaar voor je haar en kan dus alsnog afbreken. Ook pruiken en weave zijn beschermende haarstijlen, maar let wel op dat je je haar onder je pruik of weave goed invlecht en niet te lang laat zitten.

2. Goed eten en drinken

Zoals gezond eten en voldoende water drinken voor eigenlijk alles goed is, is het ook goed voor de bevordering van je haargroei!

3. Spoelen met rijstwater

Dit is een nieuwe soort van trend en het is goedkoop. In rijst zitten veel vitaminen die goed zijn voor je haar. Ze maken je haar sterker en bevorderen haargroei.

Wat je moet doen:

  1. Rijst samen met water in een kan (of iets anders waar je het in kan bewaren).
  2. Per 1 eetlepel geldt, een beker water toevoegen.
  3. Laat het water met rijst 24 op kamertemperatuur staan.
  4. Haar de rijst eruit en voila! Nu heb je rijstwater. Probeer het rijstwater zo veel mogelijk op je hoofdhuid te krijgen en masseer het een beetje door je haar heen. 30 minuutjes laten zitten en dan kan je het weer uitspoelen (hoeft niet perse).

4. Masseer je hoofdhuid

Je haar 5 minuten per dag masseren. Het masseren van je hoofdhuid bevorderd haargroei. Niet alleen bij kroeshaar, bij elk haartype. Je kan bijvoorbeeld voor je naar bed gaat even 5 minuten je hoofdhuid masseren terwijl je er bijvoorbeeld olijfolie in doet. Olie is erg goed voor je haar. Olijfolie, kokos olie, of andere haarolies. Erg ontspannen en daarna kan je lekker gaan slapen want voldoende slaap is ook goed!

5. Vermijd stress

Het is niet dat je makkelijk tegen stress kan zeggen: ga weg. Maar stress is uiteindelijk nergens goed voor, en kan er in veel gevallen voor zorgen dat je haar weinig groeit. Probeer dus lekker te ontspannen, ook tijden toetsweken of andere stressvolle dingen.

Je haar laten groeien is dus helemaal niet duur, maar het kost wel veel aandacht.

Welke gouden tip heb jij?

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle