Guerilla gardening; zaadbommen maken

Eén van de dingen waar je aan kunt merken dat de zomer weer plaatsmaakt voor de herfst is dat de zomerbloeiers langzaam uitgebloeid raken en zaad beginnen te vormen. Heel fascinerend is dat iedere plant unieke zaden heeft die allemaal op verschillende manieren worden verspreid. Pluisjes die de wind meevoert, stekelige zaden die aan de vacht van dieren blijven hangen en zo verder reizen, springzaden die door de plant zelf worden gelanceerd en zaden in besjes die door vogels worden gegeten en via de vogelpoep weer ergens anders uitkomen. Bijzonder hè?! Maar je kunt zelf de natuur ook een handje helpen! Hoe? Door zaadbommen te maken bijvoorbeeld!

Wat heb je nodig?

  • Compost of goede tuinaarde
  • Klei (uit de tuin of kleipoeder/betoniet van het tuincentrum)
  • Zaden
  • Water
  • Een kop en een kom

2015-39 Zaadbommen maken2

Hoe maak je het?

Stap 1: Verzamel zaden. Veldbloemen en kruiden zijn daar heel geschikt voor. Denk aan zaden van korenbloemen, kamille, goudsbloemen (callendula), oost-indische kers, klaprozen enzovoort.

Stap 2: Meng de compost en klei in de verhouding 3:1. Oftewel, doe steeds 3 scheppen compost in een kom en voeg er 1 schep klei of kleipoeder bij.

Stap 3: Voeg aan dit mengsel circa 40-50 gram zaden toe.

Stap 4: Meng alles goed door elkaar en voeg dan water toe. Het moet een smeuïg geheel worden, waar je balletjes van kunt draaien. Maar maak het niet te nat.

Stap 5: Maak kleine balletjes van circa 3 cm doorsnee en laat ze daarna uitdrogen. Eierdozen zijn heel handig om ze in te bewaren.

2015-39 Zaadbommen maken3

Guerilla gardening

Als de zaadbommen goed zijn gehard, kun je ze de natuur in slingeren. Dat doe je het beste in het voorjaar vanaf april. De zaadbommen kun je tot die tijd gewoon bewaren op een droge, donkere plek. Wat heel leuk is om zaden stiekem te verspreiden op ‘lelijke’ plekken. Dat noem je ook wel guerilla gardening. Mensen doen dat om stukjes braakliggende terrein in steden of dorpen op te fleuren. Of bijvoorbeeld boomspiegels (het rondje grond om een boom heen) van bloemen te voorzien. Goed ook voor de bijen en vlinders die bloemen nodig hebben om te overleven.

Hoe zet jij de bloemetjes buiten?

Deze blog werd geschreven door Frouckje