Handlettering 2: Formaat van de letters en werkvolgorde

In mijn vorige blog schreef ik over verschillende soorten letters die je kunt gebruiken bij handlettering. Maar met alleen verschillende letters, heb je natuurlijk nog geen compleet handletterwerkje. Daarom nu in Handlettering 2 weer een aantal nieuwe tips om met handettering aan de slag te gaan.

Formaat van de letters

Om je handletterwerk er mooi uit te laten zien, helpt het om alle letters in één woord even groot te maken en op een rechte lijn. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je gebruik maken van horizontale hulplijnen, die je met potlood (en eventueel een liniaal) tekent. Teken ze niet te dik, want later wil je ze natuurlijk weer uitgummen.

Als je letters met een ronding tegen je horizontale hulplijnen aan tekent, lijken deze letters kleiner dan je andere letters. Probeer maar eens! Om ervoor te zorgen dat ze net zo groot lijken als de andere letters in het woord, teken je ze iets groter: de boven- en onderkant van je ronde letter komt iets boven en iets onder je hulplijn uit.

Het is dus mooi om alle letters in een woord even groot te maken, maar je hoeft niet alle woorden in je tekst even groot te maken. Je kunt een woord dat belangrijk is voor jouw tekst er juist uit laten springen, door hem groter te maken dan de andere woorden. Woorden die minder belangrijk zijn, kun je juist kleiner maken.

Werkvolgorde

We hebben het nu gehad over verschillende soorten letters en hoe je de letters even groot kunt maken. Maar in welke volgorde ga je nu eigenlijk aan de slag?

  1. Als je gebruik wilt maken van hulplijnen, dan teken je die als eerste. Met potlood en eventueel met liniaal om ze goed recht te krijgen. Zoals ik al schreef: druk niet te hard op je potlood!
  2. Teken je letters tussen de hulplijnen, met potlood.
  3. Trek ze over met fineliner of stift.
  4. Zeer belangrijke stap: laat drogen! Als je deze stap overslaat en gelijk gaat gummen, krijg je vlekken. Je kunt even iets anders gaan doen, zoals Insta checken of een blogje lezen op de website van Belle ;-)
  5. En dan nu alle potloodlijnen uitgummen met een goede gum.
  6. Als laatste kun je de letters inkleuren met patroontjes of kleur. Doe dit als laatste stap, na het gummen, zo maak je de kans op vlekken kleiner.

Veel succes!

Photo by Tyler Nix on Unsplash