Handlettering 3: Indeling van de pagina

In de vorige twee blogs hebben we het gehad over hoe je verschillende letters op papier krijgt. Klik hier voor blog 1 (verschillende soorten letters) en blog 2 (formaat van de letters en werkvolgorde). Vandaag beschrijf ik hoe je het geheel goed verdeeld op je pagina krijgt: de indeling.

Je kunt ervoor kiezen om je tekst te centreren en dat dus alles in het midden van je pagina staat. Ik meet altijd wat het midden van mijn pagina is en maak dan heel dun met potlood een verticale lijn. Het midden van je woord of zin, moet op deze lijn staan. Als je het aantal letters van je woord telt, kun je vanuit het midden vakjes maken voor het aantal letters.

Bijvoorbeeld:
Het woord Belle heeft 5 letters. De middelste letter is L, deze moet dus op het midden van de pagina staan. Aan beide kanten van de L moeten nog twee letters komen. Hiervoor maak je dus aan beide kanten twee vakjes. Daarin schrijf je de overige letters.

Behalve voor centreren kun je ook ervoor kiezen om een vak uit te vullen. Je tekent een vak dat helemaal van links naar rechts gevuld wordt. Mocht je niet helemaal uitkomen met de lengte van je woord, dan kun je de ruimte opvullen met symbolen of tekeningen. Maar het geheel vormt helemaal het vak dat je gemaakt hebt.

Voor een wat speelser effect kun je ervoor kiezen om niet alle tekst recht en horizontaal te maken. Je kunt de tekst bijvoorbeeld schuin of in een boog laten lopen (zie bijvoorbeeld de woorden “smile” en “thing” in bovenstaande quote). Hiervoor teken je eerst de vorm/richting waarin je de letters wilt maken. Maak je letters tot de lijnen van de vorm. De verticale lijnen maak je recht en verticaal (dus niet schuin). Met de horizontale lijnen volg je de vorm.

Ik heb nu in drie blogs een aantal tips gegeven over handlettering. Ik heb het gehad over de werkvolgorde, de verschillende soorten letters en de indeling op de pagina. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in de reacties. Hopelijk kan ik je vraag beantwoorden.

Photo by Estée Janssens on Unsplash