Happy Sunday – Dienstbaarheid

“Als ik, jullie Heer en jullie meester, je voeten gewassen heb, moet je ook elkaars voeten wassen. Ik heb een voorbeeld gegeven; wat ik voor jullie heb gedaan, moeten jullie ook doen.” – Johannes 13: 14-15

In de tijd van de Bijbel waste men elkaars voeten als teken van gastvrijheid. Maar het was vooral ook heel erg nederig en dienstbaar. Ondanks dat Jezus de meester van Zijn discipelen was, stelde Hij zich nederig op en waste hun voeten. Juist doordat hij hun meester was vind ik dit een mooi gebaar. Jezus geeft ons de opdracht om ook elkaars voeten te wassen. Hier bedoelt hij denk ik niet mee dat we letterlijk nog steeds elkaars voeten moeten wassen, maar vooral dat we dienstbaar zijn voor een ander. Maar hoe doe je dat?

Geen zin

Ben je al dienstbaar als je iets voor iemand anders doet of moet er meer bij komen kijken? Ik had hier een gesprek over met een vriendin en zij zei: “ik denk dat je vooral dienstbaar bent als je iets doet voor een ander terwijl je er zelf bijvoorbeeld helemaal geen zin in hebt. Of er zelf helemaal niks uit haalt.” Natuurlijk is iets doen voor een ander terwijl je dat zelf ook fijn vindt ook een vorm van dienstbaarheid. Maar dit zette me wel aan het denken. Iets doen voor een ander terwijl je er zelf niks uithaalt maar puur alleen voor de ander… Doe ik dat wel vaak genoeg?

Voor de ander

Ik geloof altijd van mezelf dat ik graag voor de ander klaar sta en dat ik help waar hulp nodig is. Maar er zijn ook zat momenten dat ik geen zin heb, ik moe ben, ik andere dingen belangrijker vind en ga zo maar door. Maar dat is dan dus niet heel dienstbaar van mij als ik vooral help wanneer het mij uitkomt. Ik ga maar eens vaker, ik zeg maar wat, een kopje theedrinken met een vriendin die dat kan gebruiken, een klasgenoot aanbieden om te helpen met een opdracht of opruimen na een avond met vrienden. Niet voor mezelf maar voor die ander.

Hoe ben jij dienstbaar? Wat kun jij doen voor mensen om je heen?

Happy Sunday!

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Photo by Aaron Burden on Unsplash