Happy Sunday – Geduld is een schone zaak

Je geduld wordt flink op de proef gesteld

Wat vind jij van dit spreekwoord? Ik weet het niet hoor… Soms kan ik flink ongeduldig zijn. Met iets simpels als in de rij voor de kassa wachten in de supermarkt of in het pretpark. Of het leren bespelen van een gitaar. Een paar akkoorden en pijnlijke vingers verder en ik haakte af. Gewoon omdat ik direct goed gitaar wilde kunnen spelen. Het hele (trage) leerproces van eindeloos akkoorden aanslaan sloeg ik liever over. 

Je geduld kan op meerdere vlakken op de proef gesteld worden. Denk maar eens aan toen je heel klein was en zonder zijwieltjes ging leren fietsen. Dat lukte niet meteen helemaal goed hé? Wachten totdat je jarig bent en cadeautjes krijgt is ook zo’n flinke proef. Geef maar toe, je hebt vast weleens stiekem alle kasten in huis uitgeplozen om erachter te komen welke cadeautjes je ouders voor je hebben gekocht! 

Wat dacht je van geduld met mensen? Je hebt afgesproken met je vriendin, maar zoals gewoonlijk is ze te laat. Ongeduldig sta je continu op je telefoon te kijken, je raakt er geïrriteerd van. 

Geduld kan ook nog op een diepere level op de proef gesteld worden. Met mentale pijn bijvoorbeeld. Je oma is overleden en je bent er verdrietig van. Je voelt je verschrikkelijk, wanneer gaat dit nare gevoel eindelijk weg? 

Ongeduld is negatief 

Ongeduld leidt bij mij altijd tot iets negatiefs. Ik raak geïrriteerd of boos. In een opwelling doe of zeg ik dan soms dingen waar ik een seconde later spijt van heb. Naar mijn mening maakt ongeduldig zijn je niet een mooier mens. 

De Bijbel over geduldig zijn

God is het daarmee eens. Hij spreekt via de Bijbel veel over geduldig zijn en hoe mooi dat is.  

Spreuken 14:29 

Wie geduldig is geeft blijk van groot inzicht,
wie onbesuisd is stapelt dwaasheid op dwaasheid.   

1 Korintiërs 13:4-5

De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan.  

2 Petrus 3:9 

De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; hij heeft alleen maar geduld met u, omdat hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat.  

Vooral de tekst uit Korintiërs vind ik mooi. De liefde is geduldig. Geduldig zijn hoort dus bij liefdevol zijn. En dat wil ik eigenlijk wel, liefdevol zijn. Liefde voor een ander want, misschien staat er wel een heel oud omaatje bij de kassa af te rekenen en gaat dat niet zo snel meer. Liefde voor jezelf en is het maar beter dat je het fietsen zonder zijwieltjes hebt volgehouden (bedenk maar eens dat je nu nog met zijwieltjes zou fietsen).  

Verdriet verwerken heeft tijd nodig om het goed te kunnen laten helen. Dus als je ongeduldig bent en de wond niet goed verzorgd, is de kans groot dat het gaat ontsteken en dan heb je er alleen nog maar meer last van. Geduldig zijn dus! 

2 tips voor als je ongeduldig bent

Geduld is een schone zaak. Ja, dit is dus zeker waar! Ook al voelt dat soms misschien niet zo. Ik geef je 2 tips die je kunt gebruiken, mocht je nog eens stampvoeten van ongeduld; 

Tip 1: Tel tot 10 en adem even flink in en rustig uit. Je hebt jezelf er tenslotte alleen maar mee, jij bent degene die zich geïrriteerd of boos voelt en ik weet zeker dat dat niet je favoriete gevoel is. 

Tip 2: Mocht je in een lange rij zijn beland en moet je wachten? Kijk eens lekker om je heen. Mijn favoriete bezigheid? Mensen kijken en verhaaltjes erbij verzinnen. 

En jij? Ben jij weleens ongeduldig en wat doe je dan? 

Photo by Ivan Jevtic on Unsplash