Happy Sunday: Je hoeft niet bang te zijn

Je hoeft niet bang te zijn, want ik ben bij je.
Je hoeft geen angst te hebben, want ik ben jouw God.
Ik zal je helpen, ik zal je sterk maken.
Met mijn hulp zul je de vijanden overwinnen.

Jesaja 40:10

Heb jij eens momenten in je leven gehad dat je ontzettend bang was? Ik wel. In de zomer van een aantal jaren geleden deed ik mee met E&R, evangelisatie en recreatie op een camping. Dan doe je leuke activiteiten met de kinderen en campinggasten en daarnaast vertel je over het geloof. We sliepen in tentjes en caravans en op een avond begon het flink te stormen. Niet zo’n eentje met wat windvlagen, regendruppels en hier en daar lichtflitsen. Nee, zo’n eentje die in Nederland maar zelden voorkomt en die voor altijd in je geheugen blijft zitten. Bij mij wel in ieder geval. De wolken hadden een flinke ruzie met elkaar en er klonk oorverdovend gedonder. Ook de lichtflitsen lieten zich van hun beste kant zien. Eerst vond ik het nog wel mooi, we maakten er een wedstrijdje van wie de mooiste lichtflitsen spotte. En na een flits tellen natuurlijk. 1, 2… 7, hoeveel kilometer zit de onweer van ons vandaan? Totdat we niet eens verder kwamen dan 3 tellen. 2… 1… Een felle knetterende lichtflits, direct gevold door een oorverdovende PATS BOEM! Recht boven ons!

Doodsbang

Toen had ik het niet meer. Ik was bang, doodsbang! De takken van de bomen in het bos rondom ons kraakten er gewillig op los. Het geluid drong door tot diep in mijn botten en het klonk alsof het hele bos krakend en piepend vernietigd werd door blikseminslag. De caravan waar we beschutting in hadden gezocht voelde opeens heel klein en kwetsbaar. Ik begon te bidden en daarnaar begon ik zachtjes de woorden: ‘je hoeft niet bang te zijn, al gaat de storm te keer. Leg maar gewoon je hand, in die van onze Heer.’ te zingen. Ik kreeg bijval van mijn teamgenootjes die bij me in de caravan sliepen. De storm woedde nog voort, maar het ergste was voorbij en we zongen onszelf uiteindelijk zachtjes in slaap.

Opgelucht

De volgende ochtend werd ik wakker door enkele zonnestralen dat flauwtjes over mijn gezicht flakkerden. Ik duwde het gordijntje nog verder opzij en de wereld lag er vredig bij, alsof er niets was gebeurd. Opgelucht zuchtte ik, het was voorbij! Op mijn mobiel zag ik een pop-up berichtje van de app Het Dagelijks Woord. Ik opende het en las de tekst die me was toegezonden. Ik knipperde slaperig met mijn ogen, de woorden drongen nog niet binnen. Totdat mijn hersenen een signaaltje van herkenning gaven – ik las de woorden van Jesaja 40:10! ‘Je hoeft niet bang te zijn, want ik ben bij je.’

Waar ben jij bang voor?

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash