Happy Sunday – Verfris je ziel!

Laatst ging het bij ons in de kerk over het vernieuwen van je denken. Ik vond het onwijs interessant en ben druk gaan pennen. Zie hieronder het resultaat!

Allereerst haalde de spreker een tekst uit 2 Korintiërs aan. Hierin staat:

“Want we zijn wel gewone mensen die in deze wereld leven, maar we gebruiken geen menselijke wapens. 4 De wapens van onze strijd zijn geen menselijke wapens, maar geestelijke wapens. Het zijn sterke wapens van God, die elke geestelijke muur kunnen afbreken. (In de NBV staat: “De wapens waarmee wij ten strijde trekken dienen niet ons eigen belang, maar zijn er om met hun kracht bolwerken te slechten voor God.”) 5 Als mensen God niet willen gehoorzamen, kunnen we met die wapens elke redenering van hen uit de weg ruimen. Alles wat in de weg staat om God werkelijk te leren kennen, kunnen we als het ware gevangen nemen: alle verkeerde gedachten, redeneringen en ideeën. En daarna kunnen we die gehoorzaam maken aan Christus.”

2 Kor. 10:3-5, Basisbijbel

Best een moeilijke tekst. Maar, kort samengevat staat er dat wij andere wapens hebben dan aardse wapens, namelijk: geestelijke wapens. Denk maar eens terug aan de wapenuitrusting die beschreven staat in Efeziërs 6:14-17. Daarnaast wordt er gesproken over ‘geestelijke muren’ ofwel ‘bolwerken’.

Vervormde waarheid

Een bolwerk is iets wat ‘krom’ is; het is de vervormde waarheid. Het zijn dingen in je hoofd, dingen in je denken, die niet kloppen met hoe God het bedoeld heeft. Je kunt het vergelijken met pijlen met verkeerde gedachtes, die satan op je afvuurt en waarmee hij probeert om invloed te krijgen in jouw leven. Wanneer deze pijlen, ofwel gedachten, zich gaan nestelen in jouw hoofd en in jouw hart, dan gaan ze deel uitmaken van een groter geheel. Het kan bijvoorbeeld een gedachtepatroon worden. Om het wat te verduidelijken, staan hieronder wat voorbeelden van bolwerken.

Voorbeelden van bolwerken (geen gedachte van God)

‘Niemand vindt mij leuk.’

‘Ik doe alles verkeerd en kan toch niets goed doen.’

‘Niemand luistert naar mij, als ik wat zeg.’

Bolwerk van veroordeling of een vooroordeel: gelijk je oordeel klaar hebben als er iets gebeurt, terwijl dit misschien wel niet waar is

Bolwerk van angst: voor grote of kleine dingen, maar God heeft ons vrijgekocht van angst

Bolwerk van bezorgdheid: over grote dingen, zoals je toekomst, en over kleine dingen, zoals je aankomende week. Maar God zegt: “Wees in geen ding bezorgd.”

bolwerk van controle houden: durf jij dingen los te laten, aan God over te geven of wil je het zelf onder controle hebben?

Bolwerk van depressie

Bolwerk van haat

Bolwerk van wanhoop

Bolwerk van schuld

Als je bijvoorbeeld wat moe bent, ben je vatbaarder voor deze pijlen. Je bent sneller kribbig richting anderen of denkt sneller negatief over jezelf, dan wanneer je je verfrist en goed voelt. Zo hebben we een strijd te strijden in ons denken. Een bolwerk is dus geen gedachte van God.

Wat is een bolwerk in jouw denken? Vraag God of Hij het jou wil openbaren.

Het bolwerk afbreken

Goed, wat betekent het nu om een bolwerk ‘te slechten’? In de Basisbijbel wordt het vertaald als: ‘afbreken’. ‘Slechten’ wordt in het woordenboek als volgt vertaald:

  1. Met de grond gelijkmaken; = slopen
  2. (figuurlijk) zorgen dat iets verdwijnt; = beëindigen

Maar… hoe doen we dat dan? Hoe zorgen we dat zo’n bolwerk verdwijnt? In Romeinen wordt er gesproken over je denken vernieuwen.

In Romeinen 12:2 staat: “U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid (note: je denken, gedachten) te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.” (NBV)

Oftewel, we moeten niet denken zoals de wereld denkt, maar we mogen ons denken vernieuwen. Op deze manier komt het in lijn met hoe God het bedoeld heeft.

Wat beïnvloedt jou?

Als het gaat om je denken, stel jezelf dan eens de volgende vraag: “Waardoor laat je je je beïnvloeden? Breng je veel tijd door met God of besteed je veel tijd met wereldse dingen?” Natuurlijk is dat laatste niet verkeerd, maar besef je wel dat het invloed heeft. Want, wat je hoort, dat ga je geloven. God wil graag dat je hoort wat Hij over je te vertellen heeft. Niet wat de maatschappij wel niet van je vindt.

Invloed op je denken

Dus… uit welke bron drink jij? Neem jij de tijd voor de woorden en invloed van God, de Waarheid? Weet je waarom dit zo belangrijk is? Omdat de dingen die je gelooft, vaak ook gebeuren. Op het moment dat jij je negatief uitdrukt en je denken ‘krom’ is, dan zul je ook negatieve vruchten zien. Dit is misschien even schrikken, maar aan de andere kant heb je dus zelf ook invloed op je denken. Je bent echt niet overgeleverd aan de pijlen van satan en de machten van de hel. Maar, aan jou de keus: waar kies je voor? Welke gedachtes mogen bij jou binnenkomen? Negatieve woorden, gedachtes vol veroordeling, gedachtes van angst of gedachtes van moed, van vertrouwen, van vrede?

De waarheid van God

Funfact: het is wetenschappelijk bewezen dat het 21 dagen kost om bewust anders over iets gaan denken. Op het moment dat jij last hebt van negatieve gedachtes, kun je hier de waarheid van God tegenover zetten. Zoals bijvoorbeeld: “I can do all things, through Christ who gives me strength.” En daarnaast zegt God het in Zijn woord: “Jij bent kostbaar.” Lees het evangelie maar eens! Soms kan een oud kinderliedje of een tekst van vroeger je helpen om dagelijks te beseffen wat waarheid is en wat niet. Je mag God hier ook om vragen, of Hij iets in je gedachten wil brengen. Denk eens aan het liedje: “Weet je dat je van waarde bent, weet je dat je een parel bent? Een parel in Gods hand.” Andere tip: op Pinterest heb je heel veel plaatjes met de waarheden van God voor jou. Aanrader om even op te zoeken!

Dus wat te doen en onthouden als het even niet lekker gaat:

-> Herinner jezelf eraan

-> Spreek het uit

-> Wat je hoort, dat ga je geloven

Als het gaat om dit laatste, wil ik dat je het volgende zinnetje even goed tot je laat doordringen..

 “Wat je tussen je oren denkt, dat mag je uitspreken, dat hoor je en dat ga je dan geloven. En wat je (ècht) gelooft, dat gaat gebeuren!”

Rest mij te zeggen dat God niet wil dat je je schuldig voelt over verkeerde gedachtes. Satan is namelijk degene die ons aanklaagt, maar Jezus is degene die met open armen op jou staat te wachten. Elke keer dat je de duivel wat tegen je hoort zeggen, dat je het idee hebt dat hij je aanklaagt, doe je gewoon een stapje dichter naar Jezus toe. Because Jesus sets us free. Vergeet nooit, we hebben een ontzettend krachtige God en er mogen op dit moment (waar dan ook, bij jou in je kamertje of zittend in de tuin) bolwerken geslecht worden. Als je komende tijd verkeerde of nare gedachtes hebt en hoort, dan mag je simpelweg zeggen: “Wijk en verdwijn in de naam van Jezus!” Moet jij eens opletten wat er dan gebeurt. 😊

En onthoud: als jouw gedachtes positief worden, dan wordt je hart positief en dan ga je zeker stralen. Je zult merken dat je het ook in de dingen om je heen mag gaan zien en mensen het aan jou gaan zien!

Wat je denkt, dat ga je uitspreken.         Mattheus 12:34

Wat je hoort, ga je geloven.                   Romeinen 10:17

Wat je gelooft, dat zal gebeuren.           Mattheus 9:29, 15:28, 21:21

Zijn er bolwerken in jouw leven waar je Gods waarheid over wilt uitspreken?

Photo by Vil Son on Unsplash