Healthy food hacks tijdens de lockdown #1

Zo, de lockdown duurt helaas alweer een flinke tijd. Eerder schreef Emma al een blog over hoe je toch fit kan blijven met al dat thuiszitten. Check ook vooral de blog van Adiëlla over de coronadip.

Ik kreeg afgelopen weken van meerdere kanten vragen over ik tips had over gezond eten en hoe je hiermee om kan gaan in deze tijd. Ik merk zelf namelijk ook dat ik toch echt sneller naar een chocoladereep grijp wanneer ik tig keer per dag langs mijn voorraadkast loop. Vaak is het ook zo dat gevoelens van stress of verdriet ervoor zorgen dat je meer (of juist minder!) wilt eten. Helemaal niet gek dus als je het lastig vindt om keuzes te maken over je voeding!

Zoals ik al eerder schreef in deze blog kan je hele bibliotheken vullen met alle boeken die er al zijn geschreven over gezonde voeding, dus ik ga niet proberen om al die informatie samen te vatten in een blog. In mijn eerste blog gaf ik wel al enkele uitgangspunten die je hopelijk helpen om iets meer de bomen door het bos te zien.

Slow down

Nu gaat gezonde voeding om meer dan wat je daadwerkelijk eet of drinkt; je gedrag en je omgeving heeft ook invloed op hoe je lichaam reageert op dat eten. Over het algemeen geldt dat wanneer je rustig de tijd neemt om te eten, goed kauwt en bewust geniet van wat je eet, je je ook langer verzadigd zal voelen. Je hersenen en maag hebben namelijk even de tijd nodig om met elkaar te communiceren en het signaal uit te wisselen dat je genoeg gegeten hebt. Dus hoe verleidelijk het misschien kan zijn om 5 minuten voor je eerste online les snel je ontbijt naar binnen te werken terwijl je nog je huiswerk afmaakt, je lichaam neemt liever wat langer de tijd.

De voorraadkast

Of het nou chocolade, chips of koekjes is: iedereen heeft wel eens flinke trek en als je een groot deel van de dag binnen zit wordt het alleen maar moeilijker om hier weerstand aan te bieden. Het klinkt misschien heel simpel maar: wat je niet in huis hebt kun je ook niet eten. Hoeveel cravings je ook kan hebben, als er geen chocolade in huis is zal je minder snel aan je trek toe geven. Omgekeerd geldt hetzelfde: als je lekker fruit in huis haalt en dit op een mooie schaal legt zal je eerder een stuk fruit pakken. Misschien dat jij nog niet zo vaak boodschappen doet en dus niet echt bepaalt wat er in huis komt, maar dan kan je het wel overleggen met je ouders.

Drink voldoende water

Nog een hack tegen die cravings is om gedurende de dag telkens genoeg te blijven drinken. Hierdoor blijft je lichaam ook makkelijker in balans. Je kan jezelf ook aanleren om 1 of 2 glazen water te drinken voordat je een (nieuw) tussendoortje pakt. Hierdoor leid je jezelf even af en leer je je lichaam dat het heus wel even kan wachten. Daarnaast raak je al wat gevuld door het water, waardoor je sneller je trek kan stillen.

Natuurlijk zijn er ook heel veel food hacks voor gezondere tussendoortjes en ontbijtjes! Later deze maand komt daar nog een blog van me over online.

Check ook dit filmpje van diëtiste en Youtuber Marlies met tips over hoe je gezond kan blijven tijdens in deze periode.

Zoals ik eerder al schreef: gedrag veranderen is een uitdaging en gaat meestal met babystapjes. Geef de moed dus niet op en probeer het telkens opnieuw. Denk ook aan de balans en gun jezelf wat imperfectie :).

Last but not least: keuzes maken over eten en je daar goed bij voelen kan echt lastig zijn. Mocht je merken dat je hier echt vaak over nadenkt, je je er niet prettig door voelt of je niet meer van eten kan genieten, praat hier dan over met een volwassene die je vertrouwt. Gezond eten is belangrijk, maar lekker in je vel zitten ook!

Photo by Caju Gomes on Unsplash