Healthy food hacks tijdens de lockdown #2

Hi meiden, in mijn vorige blog schreef ik over eetgedrag en een paar hacks tegen cravings. In dit blog zoals beloofd een paar tips voor gezondere tussendoortjes en, mijn favoriete eetmoment van de dag: het ontbijt.

Om te beginnen tip ik je graag een Youtuber waar ik veel van heb geleerd toen ik me begon te interesseren in gezonde voeding. Op internet kan je namelijk van alles vinden over voeding, bewegen en leefstijl, maar lang niet elke bron is betrouwbaar of realistisch en er is dus ook genoeg onzin te vinden. Check bijvoorbeeld dit filmpje van Zondag met Lubach over hoe het niet moet.

OptimaVita – nuchter en enthousiast

Marloes van het kanaal (en website!) OptimaVita is een diëtiste en sportcoach en geeft heerlijk nuchtere tips over voeding, bewegen en gedragsverandering. Ze is dus echt opgeleid om advies te geven en begeleid mensen die graag gezonder willen leven. Op haar kanaal en website zijn heel veel recepten te vinden voor gezonde(re) tussendoortjes die je zelf kan maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kwarktaart of bananenbrood?

Nu is het natuurlijk niet zo dat je hiervan onbeperkt kan eten, maar dit soort gezondere tussendoortjes bevatten veel meer voedingsstoffen waar je lichaam blij van wordt (vezels, eiwitten, mineralen en vitamines) en minder suiker en verzadigd vet. Hierdoor zal je langer een verzadigd gevoel hebben en raakt je lichaam dus meer in balans.

Geen zin om de keuken in te duiken? Check dit filmpje van Marloes met een overzicht van maar liefst 44 gezondere snacks. Meer een ‘to go’ optie nodig qua tussendoortje? Ook daar heeft ze een handig filmpje over gemaakt.

Muesli + fruit + yoghurt = amazing

Als tiener at ik in de ochtend altijd twee boterhammen, meestal met chocopasta. Op een gegeven moment merkte mijn moeder dat ik hier nogal op uitgekeken raakte en liever mijn ontbijt oversloeg, dus toen stelde ze voor dat ik wat ontbijtgranen zou gaan proberen. Langzaam ging ik hiermee experimenteren, tot ik uitkwam bij mijn favoriete combi van vers fruit, muesli (gewoon die van de AH basic, daar is geen suiker of zout aan toegevoegd) en magere yoghurt en kaneel. Wat ik hier relaxed aan vind is dat ik gelijk de dag kan beginnen met een dosis vitamine (fruit), vezels (de muesli) en eiwitten (yoghurt), precies wat mijn lichaam nodig heeft. Online zijn heel veel recepten te vinden voor gezondere ontbijtjes, gebaseerd op dezelfde combi van vitamine, vezels en eiwitten. Hier zijn natuurlijk heel veel variaties op mogelijk en ontbijten met (volkoren) boterhammen kan ook echt een prima ontbijt zijn hoor!

Fijne foodblogs met gezonde(re) recepten voor tussendoortjes en ontbijt vind ik bijvoorbeeld mindyourfeed.nl, Uit Pauline’s keuken en Chicks love Food.

Eetwissels

Het Voedingscentrum is een overheidsorganisatie met veel betrouwbare informatie over voeding, waaronder de Schijf van Vijf. Begin 2021 hebben ze een nieuwe campagne gelanceerd waarin ze Nederlanders uitdagen om een ‘eetwissel’ te maken. Dat is een kleine aanpassing in je voedingspatroon waardoor je met weinig moeite een gezondere keuze maakt. Check hier een lijstje met voorbeelden.

Wat ik zo tof vind aan deze campagne is dat het gaat om de kleine veranderingen en het uitproberen: elke stap is er één!

Heb jij nog leuke ideeën voor gezonde tussendoortjes of ontbijtjes?

Photo by Jannis Brandt on Unsplash