Heb ik een verslaving?

Er bestaan ontzettend veel verslavingen. Totaal in Nederland zijn er rond de 2 miljoen verslaafden. Bij om en nabij anderhalf miljoen van deze mensen gaat het om een legale verslaving. Denk hierbij aan alcohol, drugs, tabak, slaap en kalmeringsmiddelen. Bizar! Een verslaving kan je op elk moment van je leven in zijn greep nemen. Denk er niet te makkelijk over. Ook bij de eerste sigaret die jij opsteekt ben jij begonnen aan de kans op een verslaving. En die telefoon, die waar jij mee opstaat en mee naar bed gaat, is ook een verslaving.

Geen telefoon

Stel je voor: jij staat morgenochtend op en je mobiel is weg. Er bestaat geen WhatsApp meer, geen Facebook of Instagram en geen Snapchat. Hoe zou jij dat vinden? Is er paniek? Misschien niet, maar hoe vaak zou jij de impuls krijgen om op je telefoon te gebruiken? Om de tijd te checken, je vriend(in) te appen of om te kijken wat voor weer het morgen wordt.

Begin je al te beseffen hoe moeilijk het kan worden als je geen smartphone meer hebt? Zo werkt het ook bij verdovende middelen en alle ander verslavingen die er zijn. Denk hierbij ook aan game-verslaving. Zou jij kunnen zonder die controller in je handen? Ik kan je vertellen, als je daar moeite mee hebt dan heeft dat plastic prul de goede naam gekregen. Controller…. Hij heeft controle over jou.

De Bijbel over verslaving

God is een liefdevolle Vader die zich zorgen maakt om jou. Juist als je problemen hebt dus ook bij een verslaving. Hij wil dat jij goed voor jezelf zorgt, want Hij houdt van jou. Maar als je een verslaving hebt, laat je je leven beheersen door hetgeen wat je nodig denkt te hebben. Hij heeft zich er ook over uitgesproken in de bijbel. Je moet alleen wel goed zoeken maar ik ga je helpen, Korinthiërs staat er vol mee.

Heb je interesse? Lees dan de volgende Bijbelgedeeltes:

1 Korinthiërs 6:12

1 Korinthiërs 6: 19-20

1 Korinthiërs 10:13

Heb je last van een verslaving waar je graag vanaf wil komen of wil je gewoon even verder praten? Je kan altijd terecht bij stichting Chris.

Photo by Paul Hanaoka on Unsplash