Heftig verhaal – ik onderging een abortus

De aankomende weken ga je van ons meer artikelen over liefde, relaties en seks lezen. Deze artikelen staan niet op zichzelf, we schreven al heel veel verschillende soorten artikelen over dit onderwerp en je kan ze bij ons op de website terug vinden. We vinden het belangrijk dat je goed nadenkt over je keuzes en daarover praat met je ouders en vriendinnen bijvoorbeeld. Wij willen er een rol in spelen door je een zo eerlijk en compleet mogelijk beeld te geven vanuit verschillende invalshoeken, en daarom zullen we niet zo snel zeggen wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Lees en denk je met ons mee?

Mariska mailde ons omdat ze graag haar verhaal wilde delen. Mariska heeft een abortus ondergaan. Het is een heftig verhaal, en het is misschien goed om dit ook met je ouders te lezen. Misschien word je door dit verhaal getriggerd, zoek dan altijd iemand om mee te praten. Uit privacy overwegingen is dit niet haar echte naam. Naam is bij de redactie bekend. 

Vandaag vertel ik je mijn verhaal. Het is niet vrolijk, maar juist daarom vertel ik het. Omdat het leven niet altijd goed gaat. Het is het verhaal van mijn abortus. Misschien vertel ik het wel juist voor jou, omdat je hetzelfde hebt meegemaakt. Jou raad ik aan om iemand in vertrouwen te nemen en te praten. Hoe moeilijk het ook is.

Misschien vertel ik mijn verhaal voor jou, omdat je iemand kent die voor een abortus heeft gekozen of die daarover nadenkt. Jou vraag ik om de ander te laten weten dat je er voor haar bent en dat je haar altijd wilt steunen. En om haar te blijven herinneren aan God, die met heel veel liefde en trouw juist de mensen wil helpen die wel een beetje extra hulp kunnen gebruiken.

Ik werd misbruikt en raakte zwanger

Tijdens mijn jaren op de middelbare school leek ik altijd een vrolijk persoon. Wat niemand wist was dat ik misbruikt werd door een kennis van mijn ouders. Dat was naast lichamelijk misbruik zoals mishandeling, ook seksueel misbruik. Dit misbruik heeft vier jaar geduurd en is uiteindelijk geëindigd in de abortus van mijn baby en zelfmoord van die kennis.

De dag dat ik ontdekte dat ik zwanger was raakte ik compleet in paniek. Hoe zou ik ooit een kind kunnen opvoeden. Waar moest ik het geld vandaan halen en hoe moest het met school, met een opleiding, met werk? Hoe moest ik het mijn familie vertellen? Een paar maanden heb ik compleet verward hier over na gedacht.

Geen andere keuze

Ik wilde mijn kindje houden maar ik wist niet wie ik voldoende kon vertrouwen om te vertellen dat ik zwanger was. Uiteindelijk kwam degene die mij misbruikte erachter en hij regelde alles rondom de abortus. De enige mogelijkheid voor mij was om alles gelaten te ondergaan, om bij de kliniek aan te geven dat dit is wat ik wilde en dat ik achter deze keuze stond. Hoewel ik vanbinnen huilde was er niemand om mee te praten. Vlak na mijn abortus sprong degene die mij misbruikte voor de trein. Daarmee eindige het misbruik, maar de gevolgen ervan waren niet geëindigd.

Ik wil de tijd terug draaien

Want ik dacht dat ik nu gewoon weer verder kon gaan. Ik dacht dat ik wel weer zou kunnen genieten van het leven en dat ik alles zou kunnen vergeten. In werkelijkheid droomde ik elke nacht over het misbruik, over mijn kindje en beleefde ik de abortus steeds opnieuw. En nu nog steeds, na bijna vijf jaar, wens ik nog vaak dat ik de tijd terug kon draaien en dat ik op tijd iemand in vertrouwen had genomen zodat ik op tijd hulp had kunnen krijgen. Want er is heel veel hulp beschikbaar. Alleen, als mensen niet weten dat je zwanger bent, dan kunnen ze je ook niet helpen.. Daarom is praten ook zo belangrijk.

Ik mis mijn kindje enorm. Elke dag denk ik wel even aan hem. En lange tijd werd ik verscheurd door de pijnlijke en zware waarheid dat ik mijn eigen baby heb laten doden. Ik voelde me schuldig en waardeloos. Ik voelde mijzelf een hele slechte moeder. En ik heb er heel vaak over na gedacht om te stoppen met leven. Om ook voor de trein te springen. Het geloof wat ik in mijn kinderjaren had geleerd had ik compleet aan de kant gezet. Uiterlijk deed ik nog wel mee maar vanbinnen voelde ik mij steeds verder afglijden. Ik verwachtte dat God mij niet meer zou willen omdat ik niet goed voor mijn kindje had gezorgd. Pas jaren later leerde ik dat God geen perfecte mensen vraagt en dat ik toch welkom ben bij God.

Ik zocht hulp om te praten

Niet veel mensen in mijn omgeving weten van mijn abortus. Maar de mensen die het wel weten ben ik heel erg dankbaar. Ik heb psychologische hulp gehad om alles te verwerken maar daarnaast had ik ook mensen nodig van wie ik wist dat ik altijd met ze mocht praten als ik dat wilde. Mensen die niet beroepsmatig naar mij luisterden, zoals een psycholoog, maar mensen die naar mij luisterden omdat ze van mij hielden, ondanks alles wat er was gebeurd, en mensen die mij altijd zijn blijven steunen. Ik had het niet nodig dat mijn vriendinnen mij een soort van gingen redden, dat ze al mijn pijn en verdriet weg namen, maar ik had het vooral nodig dat ze naast me zaten, naar mij luisterden en voor mij wilden bidden.

Wat mij heel erg heeft geholpen is dat de eerste persoon aan wie ik alles vertelde, iemand was die verder van mij af stond dan directe familie en vrienden. Het was iemand die ik niet elke dag, en zelfs niet elke week, zag. En juist dat maakte dat het veilig voelde om mijn verhaal in stukjes te vertellen omdat ik op deze manier langzaam kon wennen aan het feit dat ik mijn geheim niet meer alleen hoefde te dragen, maar ik tegelijkertijd die persoon niet steeds zag en dus niet steeds het gevoel had dat ik moest praten.

Als je ongepland zwanger raakte, dan komt er veel op je af. Bereid je voor dat als je bij de huisarts komt, je dan de vraag gaat krijgen of je het kindje wil krijgen of het weg wil laten halen. Hoe ga je daar op reageren, wat vind je daarvan? Het is belangrijk om daar al goed over na te denken, omdat je door de vraag overvallen kan worden. Siriz helpt meiden die ongewenst zwanger worden, bij hen kan je altijd terecht voor hulp!

Hoe kan je je vriendin steunen als zij een abortus heeft ondergaan?

1. Oordeel niet over haar beslissing

Abortus is een moeilijk en gevoelig onderwerp. Jij zou dit (misschien) niet gekozen hebben, maar dat wil niet zeggen dat je daarom moet oordelen over haar beslissing. Kan je naast haar staan zonder je mening te delen?

2. Hoe kan ik helpen?

In zo’n lastige situatie wil je misschien wel helpen, maar weet je niet goed hoe. Vraag aan je vriendin hoe je dat het beste kan doen. Wil ze gewoon een luisterend oor? Wees dat dan. Wil ze door gaan met haar leven, neem haar dan mee op sleeptouw voor een middagje huiswerk maken, film kijken of shoppen.

3. Blijf praten met je vriendin

Als je vriendin de abortus heeft ondergaan is het ook fijn als je soms nog eens het gesprek aan gaat erover. Misschien wil je haar gevoelens beschermen door er niet over te praten, maar juist er over praten helpt in de verwerking. Laat wel je vriendin beslissen wat ze erover wil delen, en respecteer het als ze het op een gegeven moment wil laten rusten.

4. Wees niet bang om hulp in te schakelen

Is je vriendin vaker afwezig, heeft ze minder aandacht voor jou en je vriendinnen, haar hobby’s of school, slaapt ze slecht, huilt ze vaker of is ze vaker opeens erg boos, dan kan het zo zijn dat ze het moeilijk kan verwerken. Bied dan aan om hulp in te schakelen; bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon op school, een professionele hulpverlener of de huisarts.

5. Blijf zelf ook praten

Het is voor ons meiden soms heel makkelijk om altijd maar klaar te staan voor de persoon die hulp nodig heeft. Maar als je vriendin een abortus ondergaat roept dat ook gevoelens bij jezelf op. Je mag best aan je vriendin benoemen dat je verdrietig bent om de situatie, maar laat jouw gevoelens vooral bij jezelf. Praat er bijvoorbeeld over met je ouders, dat lucht op!

De volgende Belle gaat over seks en liefde. Alles komt aan bod: sexting, verschillen tussen jongens en meisjes en hoe denken anderen over seks? Wil jij die hebben? Geef je dan voor 1 mei op (dat is nog maar twee dagen) als clublid en dan ligt die op je mat! Daarnaast krijg je ook nog onze awesome Huis van Belle agenda!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!