Help, corona!

De HEER regeert, Hij is met majesteit bekleed, de HEER is bekleed en heeft zichzelf omgord met macht. Ja, vast staat de wereld, hij zal niet wankelen. Vast staat Uw troon, van oudsher, U bent van eeuwigheid.

Psalm 93:1-2

Angst en wc-papier

Ons land, waar we ons zo veilig wanen, staat even flink op de kop. Het nieuws gaat bijna alleen nog maar over COVID-19, kranten staan er vol mee, de berichten op social media worden erdoor beheerst. Op het moment dat ik dit schrijf is het zondag en is net bekend geworden dat de scholen de komende drie weken sluiten. Het nam mijn hoofd flink in beslag de afgelopen week. Het jouwe misschien ook wel. Gaan de geplande activiteiten nog door? Zou ik nog wel de bus instappen of kan ik beter het OV mijden? Mag ik nog naar school? Oh oeps, bijna die vriendin toch een knuffel gegeven… Om eerlijk te zijn werd ik er best wel angstig van. Mijn hoofd en lijf gingen in een overlevingsmodus. Ik voelde me gestrest en onveilig. Daarnaast is het gewoon onwerkelijk om te zien wat het met de maatschappij doet. Wc-papier hamsteren: wat gebeurt hier?! Heeft het coronavirus de wereld in haar macht?

Blijf met elkaar in contact

Lieve Belle, ik kan het me goed voorstellen als je bang wordt van alles wat er op dit moment gebeurt. Je verliest je gevoel van controle en dat voelt heel onveilig; het is een normale reactie om bang of gestrest te raken. Ondanks dat we allemaal het best zoveel mogelijk thuis kunnen blijven, is het ook belangrijk om met elkaar in contact te blijven. Via Whatsapp, Instagram of FaceTime: deel maar met elkaar waar je bang voor bent, of waar je je zorgen over maakt. Gedeelde zorg is halve zorg, echt waar!

Wie regeert?

Ik begon deze blog heel bewust met de eerste verzen van Psalm 93. Daar lezen we dat God regeert. Dat heeft Hij altijd al gedaan en dat zal Hij ook blijven doen. Ik ben er zelf erg voorzichtig in om uitspraken te doen over God en dit virus. Maar wat ik vast geloof, is dat God de wereld in zijn handen houdt en dat blijft doen. Het coronavirus houdt de wereld op dit moment in haar greep, dat is waar. Maar ik hoop dat het je helpt als je bedenkt: er is Iemand die daar boven staat. God zorgt voor ons, door alle omstandigheden heen. We zijn maar kwetsbare mensjes, we hebben die zorg hard nodig. Niet alleen nu, maar eigenlijk altijd! Zullen we samen om Gods zorg voor ons bidden? Want wij geloven: Onze hulp is in de Naam van de HEER, die hemel een aarde gemaakt heeft!

Take care!

Lieve meiden, take care! Zorg goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. De komende weken zullen vreemd en spannend zijn, anders dan dat we gewend zijn in Nederland. Je mag je zorgen maken, je mag bang zijn. En dat alles mag je bij God brengen. Hij is erbij.

Ben jij bang of voel je je onveilig?

Photo by CDC on Unsplash