Help, een shopverslaving!

Het ene na het andere pakketje komt binnen in mijn studentenhuis. In die pakketjes zit vooral kleding. En ik moet ook eerlijk bekennen dat het grootste deel van de pakketjes met kleding voor mij bestemd is. Mijn hele kamer lijkt ook ongeveer op een kledingkast (hieronder een foto ter illustratie). Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik best wel een shopverslaving heb en ik heb besloten om daar wat aan te doen. Mijn doel is dan ook om in deze maand minder kleding te gaan kopen en ook beter om te gaan met het milieu wat betreft kleding. En ik dacht, ik neem jullie mee met deze uitdaging.

Meegaan met trends

Als ik nadenk over hoeveel kleding ik elk jaar bestel, schrik ik waarschijnlijk heel erg. Ik zie dat ik sowieso een paar keer per maand nieuwe kleding koop en daar moet denk ik echt verandering in komen. Dus ik ging eerst eens kijken wat de oorzaak is van dit koopgedrag. Ik denk dat ik heel erg beïnvloed word door wat ik om me heen zie. Als ik iemand met een leuke broek of shirtje zie lopen dat moet ik dat gelijk eigenlijk ook hebben. Ook denk ik dat ik snel zat raak van bepaald soort kleding. Ik heb een aantal kledingstukken die ik al een paar jaar draag maar ook aantal kledingstukken die ik na een paar maanden echt zat ben. Maar waarom ben ik die dan zat? Ik denk omdat het dan niet meer in de mode is. En ik merk ook dat sommige kledingstukken van slechte kwaliteit zijn dus binnen no time al helemaal afgedragen is. Ik kom dus tot conclusie dat ik met de trends mee wil gaan op een duurzame manier.

Vinted

Het is eerst belangrijk dat je wat basiskledingstukken hebt, dus ik ben even door mijn kast heen gegaan en heb eens gekeken wat ik mis. Ik zie dat ik wel een aantal dingen mis. Ik mis nog een lichte spijkerbroek en goed zwart en wit T-shirt. Dus daar ga ik de aankomende maanden naar op zoek. Maar hoe vind ik die dingen nou eigenlijk? De meeste van jullie kennen de app Vinted natuurlijk wel. Maar naar mijn mening zie ik daar echt weinig leuks op. Ik hoorde laatst dat je op Vinted een soort goed algoritme moet creëren om leuke items tegen te komen. Maar hoe doe je dat nou, dus dat ging ik eens googelen. Ik kwam eigenlijk niet veel verder, maar merk gewoon dat je echt naar precieze items moet zoeken en je niet naar random kleding moet kijken op je homepage.

Naar de kringloop

Wat ik natuurlijk ook heb gedaan, is mijn kast even wat uitgeruimd. En ik dacht, ik probeer Vinted ook een keer uit om wat items te verkopen. En binnen een paar dagen heb ik wat items verkocht en wat geld binnen geharkt. Ook heb ik al een vuilniszak klaar staan om naar de kringloop te brengen. Dus mijn kamer ziet er al iets minder uit als een kledingkast. Voor de rest heb ik weinig kleding besteld deze maand. En ik merk dat ik eigenlijk best leuke kleding heb.

Dus in het eind is me deze maand best goed bevallen. Ik vind het fijn dat ik een wat opgeruimdere kamer heb. En ik kom tot de realisatie dat ik niet altijd nieuwe kleding nodig heb. Maar wat ik wel eerlijk moet bekennen, is dat er vanmiddag wel een heel groot Zara-pakketje is binnen gekomen. Dus ik ben op weg, maar er zijn altijd nog dingen waar ik wat aan kan doen. Maar niet alles hoeft in één keer ook te lukken.

Heb jij ook een shopverslaving? Heb je nog handige tips om ermee om te gaan? Deel ze in de comments!

Ben je benieuwd naar meer shopverhalen? Yafit deelt hier haar ervaringen met een jaar geen nieuwe kleding kopen.

Photo by Jacek Dylag on Unsplash