Help, ik ben bang voor onweer!

Vroeger toen we nog met de tent op vakantie gingen, vluchtte ik altijd direct naar de auto als het ook maar een beetje begon te rommelen. Met een beetje geluk lag daar dan een zacht dekentje waar ik onder kon kruipen. Stiekem vond ik het dan best knusjes.

En jij? Ben jij bang voor onweer? Misschien maar een beetje, alleen als het erg dicht bij is of als je buiten bent. Misschien vind je het vreselijk en kun je niet begrijpen hoe mensen het ooit ‘gezellig’ kunnen vinden. In beide gevallen heb ik goed nieuws voor je: eigenlijk is het helemaal niet zo eng of gevaarlijk. Lees maar eens verder.

Mijn ervaringen met onweer

Ondertussen ben ik zelf denk ik toch iets meer van team ‘gezellig’ dan van team ‘eng’. Een tijdje terug is de bliksem wel bij ons in de straat ingeslagen. Dat klinkt misschien heel angstaanjagend, maar ik had zelf eigenlijk niet eens door dat het gebeurde. Mijn moeder was degene die het constateerde, ik vroeg hoe ze dat dan zo zeker wist. ‘De lampen zijn ineens uit,’ zei ze. En ja, nu ik goed nadacht had ik inderdaad ook wel een knal gehoord. Hoe we het hebben opgelost? Iets met een schakelaartje, ofzo. Toen deed alles het weer.  In ieder geval was het dus allemaal niet zo spectaculair.

3 harde feiten over onweer

Nog niet genoeg gerust gesteld? Deze feiten zullen je beeld van onweer hopelijk een beetje bijschaven. De kans dat er iets vervelends gebeurt is namelijk ontzettend klein, echt waar:

  • Jaarlijks overlijden er meer mensen door een vallende kokosnoot (!) dan door een blikseminslag.
  • De kans dat je geraakt wordt door bliksem is gemiddeld 1 op de 2 miljoen. Dat is nog geen eens 0,0001% kans.
  • Tijdens onweer ben je in een caravan (over het algemeen), camper of huis gewoon veilig. In een auto ook natuurlijk, dat is eigenlijk nog de állerbeste optie.

Wanneer je bang bent voor onweer

Mocht je na deze cijfers tóch nog merken dat je een beetje angstig wordt tijdens de eerstvolgende onweersbui, dan kun je maar beter proberen er het beste van te maken. Ook al klinkt het misschien onmogelijk, het is veel relaxter voor jezelf als je je dan een beetje op je gemak kunt voelen. En dat mag ook, want je hoeft helemaal niet bang te zijn (lees Jesaja 41:10 maar eens). Wanneer je gewoon veilig binnen zit en geen actie hoeft te ondernemen, helpt het om jezelf af te leiden en te focussen op iets anders. Dus… Kijk je favoriete serie waar je altijd om moet lachen, knuffel je huisdier (die misschien ook wel bang is van al het gedonder), luister naar fijne muziek of ga een spelletje spelen met je familie. Gewoon iets waardoor je het weer buiten eventjes totaal kunt vergeten.

Praktische tips

Dan als laatste nog wat handige tips voor als het er heftiger aan toe gaat, als je deze volgt ben je al een heel eind en hoef je je echt geen zorgen te maken.

  • Voor als je buiten bent: vermijd water en bossen, ga op je hurken zitten met je voeten tegen elkaar aan en je handen over je oren.
  • Voor als je binnen bent: houd de ramen en deuren dicht en ga niet al te dicht bij het raam staan. Haal stekkers uit het stopcontact en ga niet onder de douche of in bad.
  • Reken uit hoe dichtbij de onweer is. Tel hoeveel seconden er tussen de flits en de donder zitten en deel dat door drie: dan weet je hoeveel kilometers er tussen jou en de bliksem zit. Vaak is het helemaal niet zo vlakbij als het klinkt.

Zo, dit waren dan alweer alle tips en tricks. Hopelijk heb je nu genoeg info en ben jij helemaal voorbereid: laat die onweer maar komen!

Ben jij bang voor onweer, of ben je (inmiddels) team gezellig? 

Photo by Peter Forster on Unsplash