Help, ik heb (examen)stress!?

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik midden in mijn examenperiode. Geen pretje, kan ik je vertellen! De hele dag ben ik alleen maar bezig met wanneer Willem van Oranje werd vermoord en hoe een orkaan nou precies ontstaat. Misschien zit jij op dit moment ook wel in een spannende periode. Een belangrijke toets, een presentatie of ruzie met je vriendin, dat zorgt voor stress! Maar hoe kan je nou toch een beetje ontspannen? In deze blog leg ik het je uit.

Wat is stress?

Wat is stress precies? Bij stress denk je meestal aan iets negatiefs: je hebt teveel spanning. Maar stress hoeft niet per se negatief te zijn. In kleine mate is stress een natuurlijke en zelfs gezonde reactie van het lichaam. Het helpt je om beter te presteren: je wordt er alert en geconcentreerd van. Als er bijvoorbeeld een auto om de bocht komt, zorgt stress ervoor dat jij op tijd kan reageren.

Helaas ontstaan er ook veel problemen door die stress. Als er teveel van die ‘spanningsfactoren’ in je leven zijn, blijft je lichaam constant in de “stressmodus”, de hele tijd alert dus. Als er bijvoorbeeld teveel eisen aan je worden gesteld. Dit noemen we ook wel: een te grote draaglast. Je draagt als het ware teveel op je schouders mee.

Gevoelig of niet gevoelig voor stress?

Sommige mensen zijn gevoeliger dan andere voor stress. Terwijl jij staat te zweten voor een belangrijke presentatie, heeft jouw vriendin nergens last van. Dit heeft onder andere te maken met hoe heftig emoties bij jou binnenkomen. Maar ook perfectionisme, verantwoordelijkheidsgevoel of ambitie kan er voor zorgen dat je kwetsbaarder bent voor stress.

Deze eigenschappen zitten deels in je karakter, maar jij kan er zelf ook veel aan doen om je zogenaamde ‘draagkracht’ te verbeteren. Ben jij bijvoorbeeld erg pessimistisch ingesteld? Probeer iets vaker de zonnige kant van dingen te zien!

Ook een tekort aan slaap en teveel koffie kan er voor zorgen dat je lichaam constant in de alert-stand blijft. Teveel werken en weinig pauzes nemen ook. Dit is voor jezelf erg vermoeiend!

Wat doe je tegen stress – 5 tips

Naast vermoeidheid kan je ook last krijgen van rugpijn, hoofdpijn of zelfs hartkloppingen. Je weerstand wordt aangetast. Naast lichamelijk klachten kan je ook psychische klachten krijgen. Je wordt bijvoorbeeld prikkelbaarder. Je broertje heeft per ongeluk je tas verplaatst, of je moeder heeft je bord nog niet opgeruimd en jij wordt al boos.

Maar wat doe je ertegen? Belangrijk is dus dat je lichaam uit die ‘alert-stand’ komt. Dit kan door kritisch naar je leven te kijken op dit moment: wat levert mij zoveel spanning op? Misschien is het handig om samen met je ouders of leraar te kijken naar hoe je die druk op je schouders kan verlichten. Zeker als je ook last krijgt van lichamelijke problemen (je bent bijvoorbeeld vaak ziek). Ik geef je 7 tips:

Tip 1: Eet genoeg 

Geef je lichaam genoeg energie. Je hersenen en je lijf blijven alert als je het elke 2 -3 uur wat te eten geeft. Lekker drinken, een kopje thee, een stuk fruit of een lekkere boterham met kaas.

Tip 2: Neem een break

Neem eens wat meer pauzes tussen het leren door, of ga een keer minder sporten. Als jij veel druk bij deze activiteiten ervaart, probeer deze druk dan weg te halen!

Tip 3: Skip niet de leuke dingen

Blijf je genoeg leuke dingen doen? Dat klinkt misschien logisch, maar in een drukke periode vergeet je vaak tijd voor jezelf te nemen. Ga naar de film met je vriendinnen, of pak eens een leuk terrasje met je moeder op zaterdag. Geniet van de leuke dingen in het leven!

Tip 4: Erken dat je gestresst bent

Natuurlijk, leren voor examens is zwaar, maar dat mag je ook best tegen jezelf (en ook je omgeving) zeggen. Ook bij andere stressvolle gebeurtenissen mag je best zeggen dat je het (eventjes) zwaar hebt.

Tip 5: Geef aan wat je nodig hebt

Dat is moeilijk, zeggen dat je het nodig hebt om nu even een knuffel te krijgen van je moeder. Maar als je weet wat die stress oplevert, weet je ook wat je nodig hebt op momenten dat het niet zo lekker gaat.

Wanneer ervaar jij stress? En wat doe jij er tegen?

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!