Help! Ik spreek de taal van mijn vakantieland niet

Is het enige Frans dat je kent ‘Je ne parle pas Français’ en klinkt je Engels als dat van Louis van Gaal? Kun je alleen Zweeds in IKEA-vorm en gaat je Spaans niet veel verder dan ‘Despacito’, ‘Bailando’ en ‘Duele el Corazón’? Ga je op vakantie in het buitenland en ben je lichtelijk in paniek? Zo ja, dan is deze blog voor jou! Met de tips hieronder kun jij je prima redden tussen al die vreemde talen.

Duolinguo

Dit is zo’n goede app! Hij heet dus Duolinguo, is gratis en je kunt er allerlei talen mee leren: van Frans en Pools tot Hebreeuws en Chinees. Terwijl ik dit typ ben ik ‘m weer aan het installeren, zo leuk vind ik de app! Elke dag moet je een aantal opdrachtjes doen, waardoor je steeds een level hoger komt. Je leert naast lezen ook schrijf- en spreekvaardigheden. Wellicht kijken je ouders raar op wanneer je Iers praat tegen je telefoon, maar dat maakt niet uit; doen zij onderweg ook nog wat kennis op. Het leukste is dat je allerlei prijsjes kunt krijgen voor de vorderingen. Voordat je het weet, spreek je de taal alsof je er geboren bent!

Translate-trucje

Leuk en aardig, die app, maar om in real life de taal te spreken kan nog lastig zijn. En eng! Een oplossing is dat je op Google Translate een tekst intypt en die laat voorlezen in de buitenlandse taal. Zo kun je zelf leren hoe je het uitspreekt, of je laat dit gewoon horen aan de gesprekspartner – net zo makkelijk. En laat hem of haar een tekst inspreken op Translate, die jij dan weer laat vertalen. Handig! En het gaat veel sneller dan een woordenboek.

Gebarentaal

Als je écht niet weet hoe je iets moet zeggen of vragen, gebruik dan gewoon je lijf: beeld het uit! Toen ik ooit met mijn familie in Frankrijk was, misten we kussens in onze hostelkamer. Mijn vader probeerde dit wanhopig in het Engels duidelijk te maken, maar Fransen hebben het niet zo op die taal. Gelukkig had ik plots een helder moment (ik zei nog net niet ‘Eureka!’) en pakte ik een kussen van de dichtstbijzijnde bank. Plots begreep de Franse medewerker wat we bedoelden! Dus als je uitbeelden iets te ongemakkelijk vindt, wat ik volkomen begrijp als je wil vragen waar de wc is, kun je ook voorwerpen gebruiken. Wees creatief!

Mocht je je alsnog zenuwachtig voelen wanneer die leuke jongen op je afstapt – don’t worry! Je ziet er sowieso al prachtig uit, en de taal van de liefde spreekt toch iedereen? Wie weet wil hij je wel de taal leren. Oeh… Romantisch hoor :)

Veel plezier op vakantie!

P.S. Kijk ook eens naar deze blog voor fun facts over de Franse taal, en in deze blog leer je een paar woordjes. We’ve got you covered!

 Photo by rawpixel on Unsplash