Het after-christmas-stappenplan

Derde kerstdag. Misschien ga je nog even door en heb je afgesproken om met je vriendinnen te eten. De meesten van ons zullen echter vandaag in de uitbuikstand gaan en rustig proberen te resetten na de feestdagen. Als jij ook zo’n resetdagje wilt doen, heb ik hier het ultieme after-christmas-stappenplan voor je!

Stap 1: Uitslapen

Ja, doe maar rustig aan. Na twee dagen vol familie, vrienden, lekkere maaltijden en gezelligheid kun je wel even een uurtje of twee extra slaap gebruiken. Zet je wekker wat later dan normaal, of laat je lichaam uit zichzelf wakker worden.

Stap 2: Ontbijten en koffie

Als je een beetje mazzel hebt is er nog wel een stuk taart over. Perfect voor ontbijt! Mocht je de behoefte hebben om weer een beetje gezonder te eten, maak dan lekker een vers ontbijtje klaar. Bijvoorbeeld yoghurt met muesli, een stuk fruit, of een eitje. Voor mij is koffie vervolgens ook key. Wel eerst even een groot glas water drinken natuurlijk, je lichaam moet je vochtpeil weer even op de juiste hoogte brengen na de nacht. Maar daarna: maak een lekkere mok koffie voor jezelf klaar en plof op de bank om eraan te nippen en uit het raam te kijken naar interessante voorbijgangers. Als je niet van koffie houdt: een kop thee werkt ook, of chocolademelk, of een smoothie. You know it: kies wat jij lekker vindt!

Stap 3: Opruimen

Haal diep adem, knoop eventueel een theedoek om je hoofd voor de juiste vibe en ga aan de slag. Grote kans dat er in de keuken van je moeder nog wel het een en ander staat wat opgeruimd moet worden, en je slaapkamer is misschien ook een rommel, omdat je de avond ervoor met je slaperige hoofd je kerstoutfit op de grond hebt laten liggen. Neem de tijd om lekker even op te ruimen, een stofzuiger door de (slaap)kamer te halen, en de vaat te doen. Je moeder blij, jij blij. Want echt: zo’n fris gevoel kun je wel even gebruiken na de kerstdagen!

Stap 4: Ruim jezelf op

Uhh, sorry? Ja, ruim jezelf op. Neem een lekkere douche, verzorg jezelf en trek schone kleren aan. Als je een hond hebt: neem ‘m mee voor een wandeling door het bos of een rondje door de wijk, steek je neus in de frisse lucht en snuif nieuwe energie op. Niets beter dan dat. Eet daarna een stuk fruit of maak een smoothie. Zo geef je jezelf het gevoel dat je weer back on track bent na de feestdagen. Niets hoeft hè, als jij gewoon lekker door wilt chillen in de after-feestdagen-modus is dat ook helemaal oké. ;)

Stap 5: Stille tijd

Ik betrap mezelf erop dat ik soms zo op ga in de gezelligheid en drukte van de feestdagen, dat ik helemaal niet zoveel bezig ben met waar het werkelijk om gaat als ik zou willen. Herken je dat? Of misschien is het voor jou ook een struggle om de boodschap die je met Kerst hebt gehoord vast te blijven houden als de feestdagen voorbij zijn. Neem even de tijd om met God te praten. Vertel Hem hoe je de afgelopen twee dagen hebt ervaren, wat je heeft geraakt, of juist wat je hebt gemist. God wil dat graag van je horen! Misschien lees je een klein stukje uit je (Belle)Bijbel, of zet je nog een kerstlied op dat je zo mooi vond. Het maakt niet uit hoe je het doet! Belangrijk is dat je even met God kunt connecten.

All done? Yes, je bent klaar voor de rest van de week!

Wat doe jij vandaag?

Headerphoto by Marion Michele on Unsplash
Photo banana by Mike Dorner on Unsplash
Photo jar by SnapbyThree MY on Unsplash