Het belang van stille tijd #1

Thuis heb ik altijd geleerd om ‘stille tijd’ te doen voordat ik ga slapen. Eerst deed ik dit altijd omdat het moest, maar de afgelopen jaren ben ik er steeds serieuzer mee om gegaan. Nu houd ik ‘s ochtends Bijbelstudie met de Serendipity Bible, waar vragen in staan. Het afgelopen jaar ging ik daar flink mee aan de slag en was ik er veel mee bezig. Toch vroeg ik mezelf vaak af: Waarom doe ik dit? Wat is eigenlijk het nut van stille tijd? Ik heb hier veel vragen over gehad en heb het gevoel dat God die al een beetje beantwoord heeft. In deze blog wil ik in ieder geval delen wat ik heb geleerd over waarom stille tijd echt belangrijk is!

  1. Groeien

Het liedje ‘Lees je Bijbel en bid elke dag’ ergerde me de laatste tijd een beetje. Als je zo de titel ziet en het deuntje weer in je hoofd afspeelt, voelt het misschien wel als iets onmogelijks. Tenminste, zo voelde het voor mij. Als een streven dat ik nooit kon halen. Pas kwam ik eigenlijk toevallig, via de Belle 😊, weer de gehele tekst tegen. Ik was vergeten wat er na het zo bekende ‘Lees je Bijbel, bid elke dag’ kwam, namelijk het volgende:

….dat je groeien mag

of

….als je groeien wilt

(Ligt er net aan welke versie van het liedje je kiest)

De kern van dit liedje is zo belangrijk! Als jij groeien wilt in geloof, lees dan je Bijbel en bid. Houd stille tijd. Stille tijd is zo belangrijk, omdat het je helpt groeien in geloof!

  1. Focus

Verder heb ik ontdekt dat het voor mij super belangrijk is om ‘s ochtends stille tijd te doen, zodat ik met een goede focus de dag begin. Gericht op het goede en met wat wijze lessen in mijn hoofd, begin ik dan goed aan een nieuwe dag! Ik merk dat, wanneer ik geen stille tijd doe ’s ochtends (wat ook nog best vaak gebeurt (meestal in het weekend, oeps..)), ik soms wel een hele dag niet bezig met God en mijn geloof. In plaats van op Hem gefocust te zijn, ben ik dan vaak vooral bezig met mezelf. Stille tijd is voor mij belangrijk, zodat ik op God gericht blijf en Hem eer geef in mijn leven.

  1. Je relatie met God

Voor mij is bidden en in mijn Bijbel lezen ook heel belangrijk, omdat ik daarmee steeds meer een relatie met God krijg. Ik lees in Zijn woord wat Hij wil en hoe Hij het leven heeft bedoeld. En ik ga met Hem in gesprek over wat ik lees en denk. Hierdoor leer ik ontzettend veel over Hem en ben ik me steeds bewuster van wie Hij is en dat Hij mijn Vader is. Ik leer steeds meer vertrouwen op Hem en Hem alle eer te geven. Tijdens mijn stille tijd kan ik luisteren naar wat Hij te zeggen heeft en heb ik tijd om met Hem te praten. Stille tijd vind ik dus erg belangrijk voor mijn relatie met God, want elke relatie moet onderhouden worden, dus zeker die met Hem.

Hopelijk heb je wat aan deze drie punten en helpen ze je om een beter beeld te krijgen van wat het belang van stille tijd is. Binnenkort zal ik een nieuwe blog schrijven over manieren om stille tijd te houden, dus houd het vooral in de gaten als je deze blog interessant vond!

Photo by Joel Muniz on Unsplash