Het plankje van je hart

Onlangs was ik bij een seminar van Jan Pool, die ging over intimiteit (met God), identiteit (in Jezus/God) en autoriteit (van Jezus/God). Dit zijn drie thema’s waar hij veel over spreekt, en waar hij drie boekjes over heeft geschreven. Een leuke tip voor als je bijna jarig bent: het zijn echt ontzettend inspirerende boekjes om te lezen! Lekker makkelijk taalgebruik ook, altijd fijn.

Druk in mijn hoofd

Toen Jan Pool begon met de seminar, had hij het idee dat hij het eerst moest hebben over ‘identiteit’. Normaal gesproken behandeld hij eerst ‘intimiteit met God’, voor hij het heeft over wie je dan bent in Hem. Dit heeft te maken met het feit dat je eerst je Maker moet leren kennen, voordat je kan begrijpen hoe Hij je gemaakt heeft en wie jij precies bent / mag zijn.

Het feit dat hij eerst begon met het thema ‘identiteit’, sprak mij ontzettend aan. Ik merkte aan mijzelf dat ik heel druk was in mijn hoofd, met uitspraken en leugens over mijzelf. Dit maakte dat al mijn aandacht hier naartoe ging, terwijl ik me graag wilde focussen op de dingen die Jan Pool zou gaan vertellen. Toen hij begon, sprak zijn verhaal me ontzettend aan. Dit ging precies over al die gedachtes die ik over mijzelf had! Om deze reden lukte het goed om mijn aandacht erbij te houden en heb ik er veel van geleerd. Bijzonder hoe God soms tegen iemand kan spreken, en hoe een verandering van plan op deze manier zo goed kan uitpakken. Ik hoop de lessen die ik heb meegenomen, nu aan jou door te geven.

Woorden in je hart

Jan Pool begon zijn verhaal met de vraag: “Wat schrijf jij op het plankje van je hart?” Hij legde uit dat we allemaal woorden in ons hart graveren, die over onszelf gaan. Zo kan daar bijvoorbeeld staan: ‘dochter van God’, ‘waardevol’, ‘geliefd kind’, ‘intelligent’, ‘vriendelijk’, ‘spontaan’ of ‘verlegen’. Maar… Het kan ook dat je hele andere woorden hebt gegraveerd in het plankje van je hart.. Bijvoorbeeld: ‘waardeloos’, ‘onbelangrijk’, ‘dom’, ‘vervelend’, ‘een last’, ‘opgever’.

Jan Pool daagde ons uit om bij onszelf naar binnen te kijken en te ontdekken welke woorden er op ons eigen plankje staan. Ik deed dit, en werd best geraakt door één woord, dat duidelijk naar voren kwam. ‘WORTHLESS’, stond er (ik ben blijkbaar nogal Engels georiënteerd, haha).

Een nieuw woord

Poeh, ik vind het best naar om dit op te schrijven. Het is niet zomaar iets. ‘Waardeloos’… Het zou kunnen dat je dit woord herkent. Als dit het geval is, dan wil ik je graag in het bijzonder aanspreken. Want, dit was niet het enige wat in mijn gedachten naar voren kwam. Het was alsof Jezus direct tegen me sprak, door een ander woord in mijn gedachten te brengen. Het was alsof Hij zei: “Schrijf dit woord op het plankje van je hart. Schaaf het andere woord weg, zodat het plankje weer glad wordt en er ruimte is voor een nieuw woord. Ik weet het, dit zal pijn doen. Iets wegschaven is nooit leuk. Maar het is wel noodzakelijk! Ik wil dat je, in plaats van het woord ‘worthless’, het woord ‘priceless’ op gaat schrijven. Want dat is wat je bent: priceless. Je bent van onschatbare waarde. Ik ben voor je gestorven en Mijn bloed heeft voor jou gevloeid. Ik heb alles verkocht wat ik had, en die ene akker met een schat gekocht (zie: Mattheüs 13:44-46). Jij bent die schat. Jij was het waard om voor te sterven. Mijn offer is onbetaalbaar, en Ik deed het omdat Ik jou van onschatbare waarde acht.” En weet je, lieve meiden, dit is ook wat Jezus tegen jullie zegt. Dit is niet alleen voor mij weggelegd. Echt niet. Dit is voor ons allemaal.

Opdracht: wat schrijf jij op het plankje van je hart?

Aan jou nu de keus: wat schrijf jij op het plankje van je hart? Ga eens bij jezelf na wat er al staat. Je kunt dit doen door in gebed te gaan. Mij hielp het om even wat rustige, christelijke muziek op te zetten en het simpelweg aan God te vragen. “Heer, wat heb ik op mijn plankje geschreven?” Vaak komen er dan wel wat woorden boven. Zo niet, neem er de tijd voor. Vraag vervolgens: “Heer, wat wilt U op mijn plankje schrijven? Heer, wat moet ik doen om de overtuiging die ik nu over mijzelf heb te veranderen?” Wat God duidelijk maakte aan mij, is dat ik bepaalde ‘troep’ uit mijn leven moest opruimen. Dat betekende voor mij bijvoorbeeld een aantal ‘perfecte’ instagrampagina’s ontvolgen en niet meer (van binnen) lelijke dingen over mijzelf te zeggen wanneer ik in de spiegel keek. En wanneer ik mijzelf hierop betrap, dan kan ik dit tegen God zeggen en Hem vragen om mij te helpen. Weet je niet wat voor troep jij weg moet doen? Vraag God erom. Neem de tijd. En Hij ZAL antwoorden! #youarepriceless

Welk woord staat er in jouw hart geschreven? Zou je het willen vervangen of is het goed zo?