Het studiekeuzeverhaal van Emily

De 19-jarige Emily wist vroeger altijd al wat haar droomberoep zou worden. Ze had de toekomst al helemaal uitgestippeld voor zichzelf. Totdat haar droom opeens in duigen valt en ze angstig wordt voor de toekomst.

 

“Vanaf dat ik 13 was wist ik al wat ik wilde worden: accountant in het bedrijf van mijn opa en vader. Ik wilde accountancy gaan studeren en deed in de vakanties zelfs al vakantiewerk in het familiebedrijf. Ik wist zeker dat ik later ook in dit bedrijf zou gaan werken. Totdat mijn droom plotseling uit elkaar viel. Er ontstond namelijk onenigheid binnen het familiebedrijf. Dit leidde ertoe dat mijn vader uiteindelijk uit het bedrijf is gestapt. Hij zou het bedrijf niet meer van mijn opa overnemen en zo veranderde mijn toekomstbeeld ook volledig. Opeens wist ik niet meer wat ik wilde worden, mijn doel was weg.

Daarbij zat mijn vader ineens de hele dag thuis en waren er spanningen in de familie. In havo 3 bleef ik zitten. Ik denk vooral omdat ik niet meer wist wat ik wilde worden en daardoor geen motivatie meer had. Ik voelde me angstig over de toekomst omdat ik geen duidelijk beeld meer had van wat ik kon gaan doen.”

Hoe overwon je deze angst?

“Wat mij erg heeft geholpen, is een gesprek met de leiders van de jeugdgroep in de kerk. Bij hen kon ik mijn verhaal kwijt en vertellen over de spanningen in de familie. Zij hielpen mij om alles ook eens van de andere kant te bekijken en er niet in te blijven hangen. Dit gesprek heeft voor mij echt het verschil gemaakt, ik geloof dat God het zo geleid heeft.”

Hoe maakte je uiteindelijk je studiekeuze?

“Ik ben gaan rondkijken naar welke studies er nog meer bestaan in de zakelijke wereld en zo kwam ik bij Bedrijfskunde op de CHE terecht. Wat mij ook motiveerde, was dat ik wat wilde doen met mijn negatieve ervaringen. Ik wil later door middel van Bedrijfskunde gaan bemiddelen bij problemen in familiebedrijven. Daarnaast vind ik de CHE ook gewoon een prettige school met een fijne sfeer.”

Hoe zie je de toekomst nu?

“Veel positiever. Ik heb het naar mijn zin bij deze studie en ik zie mezelf wel als bedrijfskundige werken. Mijn grote hobby is ballet, dus mijn droombaan is een managementfunctie bij het Nationaal Ballet. Met mijn vader gaat het ook weer goed, hij heeft een fijne nieuwe baan.”

Heb je tips voor meiden die hun studiekeuze moeten maken?

“Luister echt naar je gevoel en ga niet mee met wat de groep kiest, maar maak je eigen keuze!”

Meer weten over de opleidingen aan de CHE? Ga naar che.nl/welkom.

 

#advertorial #studiekeuze #che