Het studiekeuzeverhaal van Rivka

Rivka de Vos is 20 jaar en zit in het vierde jaar van de studie Human Resource Management (HRM) aan de CHE. Afgelopen schooljaar studeerde ze een half jaar in Zuid-Korea. In dit interview blikt ze terug op die tijd.

“In het derde jaar van mijn opleiding ben ik een half jaar naar Zuid-Korea geweest om te studeren. In die periode heb ik ook een maand rondgereisd door het land. Ik woonde op de campus van de universiteit, samen met heel veel andere internationale studenten en Zuid-Koreanen. De campus is daar echt supergroot, er zijn zelfs supermarkten en drie kerken. Vijf dagen in de week ging ik naar school. Alle vakken die ik volgde, waren in het Engels, behalve Taekwondo, dat werd in het Koreaans gegeven.”

Vrienden

“Ik heb veel vrienden gemaakt tijdens mijn tijd in Zuid-Korea. Doordat we op dezelfde campus woonden, waren we constant samen. We studeerden samen, gingen ’s avonds films kijken, met de bus de stad in, shoppen, uiteten enz. In de weekenden huurden we wel eens een AirBnB in een andere stad. Er was ook een pastoor op de campus, hij gaf elke woensdag rondleidingen langs historische plekken.”

“Ik spreek de vrienden die ik daar gemaakt heb nog wekelijks, vooral via social media en facetime. Het zijn mensen uit allerlei landen, zoals Wit-Rusland, Italië en Zuid-Korea. Je bent heel verschillend, maar je hebt toch wat gemeen: je bent weg van huis en je wilt het land ontdekken.”

Zonsopkomst

“Mijn mooiste herinnering aan de maanden in Zuid-Korea is dat ik met twee medestudenten een hele nacht opbleef om de zon te zien opgaan. De hele nacht kletsten we, gingen we wandelen en wachten tot de zon om 07:00 uur opkwam. De zonsopkomst viel uiteindelijk een beetje tegen, maar die nacht zal ik nooit vergeten. Het was zo’n leuke, spontane actie.”

Comfortzone

“Wat ik heb geleerd tijdens deze maanden is dat ondanks dat culturen heel verschillend zijn, je echt aansluiting kunt vinden als je daarvoor je best doet. Ik probeerde me volledig onder te dompelen in de Zuid-Koreaanse cultuur. Ik denk dat ik dit zelfs kan toepassen in Nederland en tijdens mijn studie, als je je echt verdiept in mensen en culturen, stellen mensen zich ook meer voor je open.”

“Ik kan het iedereen aanraden om in het buitenland te gaan studeren. Je leert er veel van, je maakt nieuwe vrienden en het geeft je ook zelfvertrouwen. Ik ben echt een familiemens, dus het was spannend om weg te gaan. Maar ik heb het gedaan en ben er super blij mee!”

 

Lijkt het jou ook leuk om een paar maanden in het buitenland te studeren? Neem dan eens een kijkje bij een van de studies aan de CHE. Er is binnen je studie altijd ruimte voor een toffe en leerzame buitenlandervaring. Kijk voor alle CHE-studies op www.che.nl/welkom.

 

#advertorial #studiekeuze #CHE