Het verhaal van Sudeshna – over hoop!

Vandaag is het Internationale Vrouwendag! Wereldwijd zijn er heel veel vrouwen die onderdrukt worden, slachtoffer zijn van mensenhandel, weinig tot geen rechten hebben en die niet gezien worden. Vandaag vertellen we je het verhaal van Sudeshna, zij was een van deze vrouwen.

Sudeshna is een jonge vrouw van 24 jaar uit India. Wat een mooie, inspirerende vrouw is dat! Hieronder vind je meer over Sudeshna en in de video geeft ze antwoord op onze vragen en heeft ze een mooie boodschap speciaal voor jou!

Een meisje is duur

Sudeshna wordt geboren in India. En dat ging niet gepaard met beschuit en roze meisje want ouders krijgen liever een jongetje. Waarom? Een meisje is te ‘duur’. De ouders moeten namelijk later, als ze gaat trouwen, een bruidsschat betalen aan de familie van haar toekomstige man. Een hele last voor de ouders.

img04

Sudeshna groeit op in Kolkata en alles gaat goed. Haar vader heeft een baan en van dat geld kunnen ze goed leven. Totdat het bedrijf waar hij werkt failliet gaat en hij zijn baan verliest: Sudeshna en haar familie komt op straat te staan. Met het enige bezit dat ze nog hebben, betalen ze de medicatie van haar oma, die ziek is. De medicijnen helpen niet, en haar oma overlijdt. Het gezin staat op straat, zonder werk, zonder bezittingen en hun familie wil hen niet helpen.

Stromend water

Gelukkig vinden ze een huisje langs de treinbaan, Sudeshna, haar ouders én haar zusje dat net geboren is. Het huisje schudt elke keer als de trein langs komt heen en weer. Ze hebben stromend water thuis, iets dat andere mensen niet hebben.

“Later toen ik ouder werd, realiseerde ik me pas dat het huisje gevaarlijk was: het zou in kunnen storten bij de eerste storm of aardbeving. Het stromende water was niets anders dan een lek in het dak, waar de regen doorheen kwam.”

De omgeving waar ze wonen, is niet leuk. Er wordt veel gescholden, mensen slaan elkaar en vechten om een plekje in de badkamer, die met de hele buurt gedeeld moet worden. De omgeving is vies, het stinkt en er lopen veel koeien. De enige bron met water die in de wijde omgeving te bekennen is, is zo vies dat er veel mensen ziek van worden. Thuis krijgt Sudeshna elke dag rijst met zout, één kommetje voor de hele dag. Haar moeder geeft vaak haar kommetje aan Sudeshna en gaat zelf naar bed zonder te hebben gegeten. Kan je je voorstellen hoe dat is?

“Elke avond ging ik naar bed en sloot ik mijn ogen, in de hoop dat er ’s nachts iets zou gebeuren waardoor alles de volgende ochtend weer goed zou zijn. Maar dat gebeurde niet.”

Mooie kleren

Op een dag stelt ze haar moeder een vraag die haar hele leven verandert: “Mama, waarom hebben andere mensen zulke mooie kleren aan en wij niet?”. Haar moeder geeft geen antwoord, haar ogen zijn rood. Sudeshna realiseert zich dat ze arm is en dat dat ook haar toekomst zal zijn.

“Ik zag vrouwen die schoon waren, er mooi uitzagen en prachtige jurken aan hadden. Ik wilde dat ook! Maar ik was vies en had lelijke, vuile kleren. Niemand hield van mij, niemand zag mij. Ik had geen hoop.”

Haar ouders kunnen niet meer voor haar zorgen, dus gaat Sudeshna op 6-jarige leeftijd bij haar oom en tante – vreselijke mensen – en haar opa wonen. Om eten te krijgen moet ze werken: het huis schoonmaken en dingen halen, ze wordt als een slaafje behandeld.

“Wat me het meeste pijn deed, was dat mijn oom en tante regelmatig met lekker eten thuis kwamen, maar ik kreeg er niets van. Ik voelde me onzichtbaar, waardeloos, en ik had het gevoel dat niemand van me hield en dat ik een nobody was. Ik werd steeds stiller en leerde mezelf om slaaf te zijn.”

IMG_9798

Een glimlach, hug en een chocolaatje

Haar oom krijgt na een paar jaar een andere baan en haar oom en tante verdwijnen. De ouders van Sudeshna komen samen met haar zusje in het huis wonen, om op haar opa te passen. Via een vriend en de lokale kerk komt Sudeshna in contact met Compassion.

“Dat was het beste wat er ooit in mijn leven was gebeurd. Er stond iemand die naar mij lachte, die mij een dikke knuffel gaf en een chocolaatje. Er waren mensen daar die van mij hielden en die niet tegen mij zeiden dat ze iets moest doen om iets te krijgen. Er waren geen voorwaarden, ze hielden gewoon van mij. Ik kreeg eten, een uniform, dekens, schoenen en boeken. Ik kreeg zeep en leerde hoe ik mezelf schoon moest houden. Ik kreeg schone kleren, leerde liedjes en leerde dansen. Mijn sponsor stuurde me een brief waarin stond dat ze me mooi vond, dat ik een mooie lach had, en dat ze van me hield. Ze vertelde me dat God van me houdt en dat ze voor me bad. Niemand had me dat ooit verteld! Dat iemand van zo ver weg dat tegen me zei, was zo mooi! Dat heeft mij veranderd. Ik voelde me belangrijk en voelde me gezien en geliefd. Iemand hield van me. En ik kreeg een hele mooie jurk voor kerst.”

Door de aanmoedigingen van haar sponsor, gaat Sudeshna studeren. Ondertussen leert ze ook veel over de Bijbel en over God. Ze gaat zich steeds meer verdiepen in het geloof en neemt uiteindelijk Jezus aan als haar Redder! Haar ouders zien de verandering in haar karakter en zien de hoop die ze heeft en ook zij komen tot geloof.

Dutch parents

Voor haar studie krijgt Sudeshna Nederlandse sponsors, die ze met een grote glimlach op haar gezicht haar ‘Dutch parents’ noemt. Zij bemoedigen haar, ondersteunen haar, noemen haar ‘hun prinses’ en geven haar nieuwe hoop.

“Ik heb geleerd dat armoede niet het gebrek is aan materiële dingen, aan bezittingen. Armoede is het gebrek aan hoop. Als je hoop hebt, ben je rijk.”

Sudeshna doet nu een master in Audiovisuele Communicatie.

img30

“Ik wil opstaan voor mensen die net zo’n verhaal hebben als ik en die niet gehoord worden. Ik weet hoe het is om in een situatie te zitten waarin je je een nobody voelt zonder toekomst. Een nieuw leven krijgen met hoop is een nieuwe wereld. Ik hoop dat er nog meer mensen zijn zoals ik, in de toekomst, die hoop vinden. Ik wil mijn verhaal delen en getuigen van de liefde van God en het werk dat Hij doet in levens.”

Wat kan jij doen?

Wat kan jij doen om mensen als Sudeshna hoop te geven en zicht op een betere toekomst? Je kunt natuurlijk een kindje sponsoren samen met je ouders, of misschien met je jeugdclub. En je kunt ook bidden! We hebben Sudeshna gevraagd om drie gebedspunten waar je voor kunt bidden. Bid, juist vandaag!

* De vrouwen in India. Als vrouw heb je geen inspraak, geen rechten en ben je niet veilig. Er zijn veel verkrachtingen in India. Bid voor veiligheid, bescherming en meer zelfvertrouwen voor vrouwen!
* De kinderen in India. Er zijn zoveel kinderen die opgroeien zoals Sudeshna of in nog ergere situaties. Bid dat ze hoop mogen krijgen en zicht op een betere toekomst!
* Het zusje van Sudeshna Het is niet zeker of haar zusje door kan met de opleiding die ze doet. Bid dat ze haar universiteit af kan maken en journalist kan worden.

De komende tijd zul je meer over Compassion en hun werk lezen. We vinden het belangrijk dat we op Huis van Belle ook de andere kant laten zien. In veel landen heerst ernstige armoede en Compassion bevrijdt kinderen uit de ergste armoede in Jezus’ naam. Eline gaat deze week op reis naar Colombia met Compassion.

Wat zou jij willen lezen of weten over dit onderwerp?

Deze blog werd geschreven door Talitha