Het verhaal van Timóteo

Wat als je voor Jezus hebt gekozen, maar mensen om je heen vinden dat niks en worden hier heel boos om? Hoe kun je daar dan mee omgaan? Het overkwam Timóteo uit Colombia.

De familie van Timóteo hoorde bij een animistische stam. Het animisme is een vorm van geloven waarbij niet God, maar bijvoorbeeld overleden voorouders en dieren worden vereerd. Maar het gezin van Timóteo kwam in contact met het christelijk geloof. Dit vonden hun stamgenoten niet leuk: ze waren bang dat de geesten boos zouden worden.

‘Ik ben niet bang voor guerrillastrijders’

Verleidelijk aanbod

Wie er écht boos werden, waren guerrillastrijders. Dit zijn mensen die door drugshandel hun geld verdienen. Dit gebeurt in Colombia helaas heel veel en deze mensen hebben vaak veel macht (ook omdat ze veel geweld gebruiken).

Een van hen sprak de toen 11-jarige Timóteo op weg naar huis aan. De man zei: “Ik kan jou een beter leven geven dan je nu hebt.” Een verleidelijk aanbod, want Timóteo’s familieleden werden als tweederangsburgers behandeld en waren arm. Met het geld dat Timóteo kreeg aangeboden, zou hij alles kunnen kopen wat zijn familie nu niet had. En hij zou status krijgen, hij zou een guerrillastrijder zijn en iedereen zou naar hem moeten luisteren.

Doelwit

Ondanks alle voordelen zei Timóteo ‘nee’ tegen dit aanbod. Hij herinnerde zich de woorden van zijn vader. Die had hem verteld dat de Here Jezus meer waard is dan alle andere dingen. Hij rende snel naar huis, maar de ontmoeting bleef spoken in zijn hoofd. De vader van Timóteo besefte dat zijn zoon een doelwit was geworden. Het zou vroeg of laat gebeuren dat Timóteo wél op het aanbod inging óf dat hij zou worden ontvoerd, juist omdat de vader van Timóteozich openlijk verzette tegen de guerrillastrijders.

Timóteo moest vluchten naar opvanghuis

Nieuwe plek

Timóteo ging in een speciaal opvanghuis wonen: voor kinderen en tieners uit gebieden met vervolging. Het leven daar, ver weg van zijn familie, was niet altijd makkelijk, maar Timóteo wende snel. Hij leerde om te gaan met wat hij en zijn familie hadden meegemaakt.

Inmiddels volgt Timóteo een studie en wil hij graag terug naar zijn stam. Hij wil andere jongens en meiden helpen die het, net als hij een paar jaar geleden, heel moeilijk hebben. Bang om terug te gaan is hij niet. “Ik ben niet bang voor guerrillastrijders, want ik weet dat de Here God altijd bij mij is. Hij geeft mij kracht om Zijn evangelie uit te dragen. Hij beschermt mij.”

Christenvervolging? Wat is dat?

Wist je dat er wereldwijd meer dan 360 (!) miljoen christenen vervolgd worden? Dit betekent dat ze buitengesloten, gevangengezet of mishandeld worden om hun geloof. De organisatie Open Doors komt voor deze christenen op, bijvoorbeeld door Bijbels uit te delen, noodhulp te geven of door christenen te leren hoe ze kunnen omgaan met vervolging.

 

#christenvervolging #opendoors #advertorial