Hete kip met hoisinsaus

De maanden juni, juli en augustus zijn dit keer wat anders dan andere maanden. De food-bloggers zijn namelijk op wereldreis! In augustus zijn de bloggers in Azië, ga met ze mee op culinaire ontdekkingsreis. 

Klaar voor een kookuitdaging? Jazeker, dit is een uitdaging en het is handig om dit met 2 of 3 mensen te maken. Behoorlijk stressen, maar als je je doel hebt bereikt ben je super blij! Toen mijn vader dit gerecht voor het eerst klaarmaakte, zei mijn broertje van 6: ‘Pap, dit moeten we echt elke dag eten!’ Ondertussen heeft hij zich wel wat bedacht, want patat, pannenkoeken en poffertjes vindt hij natuurlijk ook geweldig. Nu moeten we het volgens hem wel elke week eten. Eerlijk gezegd is dit gerecht ook zo weer op helaas. Het is veel te lekker. Durf je de uitdaging nog aan van dit Chinese gerecht? Succes!

hetekipboodschappen

 De meeste van deze ingrediënten zijn te verkrijgen in de toko!

Benodigdheden

Scherp mes, plank om de kip op te snijden, koekepan of wok, vergiet, verschillende bakjes in verschillende maten, keukenpapier en een pan.

Werkwijze

Stap 1: Maak alle ingrediënten die bij het kopje VERDER staan, klein.

Stap 2: Snijd de kipfilet in blokjes (als je geen kipblokjes had). Vanaf de bout snijd je hem door de helft en dan in kleine stukjes van ong. 2,5 cm. Ontvet ondertussen met het keukenpapier.

35_Elise_hetekipmethoisinsaus_1

Stap 3: Doe de kipblokjes in een bakje en meng het ei erdoor. Haal de blokjes in een grotere bak door de bloem en verdeel ze over verschillende bakjes. Dit is best wel een kliederkarweitje. De kipstukjes moeten goed onder de bloem zitten en mogen niet te veel restjes bloem hebben.

Stap 4: Doe de olie in de koekenpan/wok en laat dit heet worden. Doe de blokjes per portie in de koekenpan of wok en laat ze bakken in de olie. Laat ze via de zijkant erin glijden, dit voorkomt veel gespetter. Ze moeten goudbruin en gaar zijn als je ze eruit haalt. Dit duurt ong. 4 minuten.

35_Elise_hetekipmethoisinsaus_2

Stap 5: Laat de kipblokjes goed uitlekken in het vergiet.

Stap 6: Herhaal dit met de andere porties die je hebt gedaan in de verschillende bakjes. Laat de olie heet genoeg worden voordat je de kip er telkens in doet en doe er eventueel olie bij als je te weinig hebt. De gebakken kipblokjes kunnen nu wel bij elkaar in een grotere bak.

Stap 7: Breng water aan de kook in een pan en kook hierin de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak ondertussen de saus door alle saus ingrediënten bij elkaar te doen.

Stap 8: Doe 2 eetlepels olie in een schone wok of koekenpan tot het heet is en voeg de lente-ui, knoflook en de gember toe. Roerbak dit 1 minuut op hoog vuur. Roerbakken = in beweging houden. Voeg de saus voorzichtig erbij. Eerst een beetje en daarna meer is een slim idee. Breng het nu aan de kook.

35_Elise_hetekipmethoisinsaus_4

Stap 9: Voeg de kip bij de saus en roerbak de kip door de saus totdat het goed warm is en aan alle kanten bedekt is met saus. Ondertussen zal de rijst klaar zijn. Giet dit af in een vergiet.

Stap 10: Leg de kip met saus op je bord met rijst. Eet smakelijk!

35_Elise_hetekipmethoisinsaus_7

Deze blog werd geschreven door Elise