Hoe houd je het gezellig op vakantie – 5 tips

Ik kan niet wachten om weer op vakantie te gaan! Heerlijk om even weg te zijn van de dagelijkste stress om totaal tot rust te komen. Misschien ga jij dit jaar ook wel op vakantie, met je vriendinnen of met je ouders. Toch kan er tijdens de vakantie ook ruzie ontstaan. Je hebt het soms erg warm en bent moe van het reizen, waardoor jij je soms kan irriteren aan een persoon of andersom. Hoe voorkom je ruzie en houd je het gezellig op vakantie? Ik geef je in deze blog 5 tips!

1. Verdraagzaamheid, verdraagzaamheid…

Verschillende Bijbelteksten roepen ons op verdraagzaam te zijn. Verdraagzaamheid is een ander woord voor tolerantie naar een ander. Dus als je broertje zijn muziek keihard zet, storm je niet op hem af om hem een klap te geven! Ik ben van mening dat wij, deel van een gezin of een groep, een grote invloed hebben op de sfeer! Probeer je in te houden en geen kwaad te verspreiden. Denk bij jezelf na voordat je iets zegt: “Zou de ander dit fijn vinden?” Misschien moet je broertje zich even uitleven nadat hij zo lang heeft stil gezeten. Zou jij het leuk vinden als iemand dit verbiedt? Reden genoeg om je even in te houden dus.

2. Krop je woede niet op!

Dit betekent echter niet dat je alles maar in moet houden, want op een gegeven moment barst je toch! Daarom is het juist handig om je irritatie op een liefdevolle manier uit te spreken. Snap je het nog? 😉 Het is namelijk niet je broertje die je irritant vind, maar zijn gedrag. Als je niet meer kan concentreren op je boek door zijn harde muziek (hoewel je geprobeerd hebt dit toch te verdragen!), ga dan naar hem toe! Probeer hem niks te verwijten, maar kom zelf met een andere oplossing.

Dus niet: “Pieter, rot joch dat je bent! Waarom heb je die vreselijke muziek altijd op staan, door jou kan ik mijzelf niet meer horen. Ik wilde dat je niet mee was gegaan op vakantie!”

Maar: “Pieter, ik merk dat ik mij niet goed kan concentreren op mijn boek. Zou jouw muziek misschien wat zachter kunnen? Nee? Zou je dan misschien je oortjes in willen doen?”

Op deze manier houd je het bij jezelf en kom je direct met een oplossing, zodat jouw broertje zijn muziek niet uit hoeft te zetten.

3. Ga er met z’n allen op uit!

Een uitje versterkt het groepsgevoel en is ook nog eens supergezellig! Probeer samen leuke dingen te doen. Het maakt niet uit of je in Nederland bent of ergens anders, zoek iets gezamenlijks. Zijn jullie allemaal sportief? Ga samen kanoën of zwemmen! Zijn jullie minder actief, dan zal een dagje strand het ook goed doen. Als je veel verschillende interesses in je groep hebt, is een uitje naar de stad ook altijd leuk. Zo kan de een gaan winkelen, terwijl de ander een oude kerk bezoekt! Een lekker ijsje aan het einde maakt het dan helemaal af. 😉

4. Gun iedereen wat me-time

Een vakantie met een groep kan best intensief zijn, vooral omdat je zo dicht op elkaars lip zit. Probeer dan ook vooral wat tijd en ruimte in te plannen om je af te zonderen. Ga even een boek lezen of wandelen in de natuur. Hierdoor kom je even tot rust en krijg je minder snel irritaties!

5. Geniet!

Het laatste puntje, maar zeker niet onbelangrijk. Geniet van je tijd met elkaar! Besef dat je vakantie hebt en probeer positief naar de dingen te kijken. Het is niet erg als iets even niet gebeurd zoals jij wilt. Je bent op vakantie, dus relax!

Welke gouden tip heb jij voor een gezellige vakantie?

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle