Hoe kom ik de examens door?

Nog even en het is weer zover; de landelijke eindexamens komen eraan. Ben jij één van die leerlingen die dit jaar aan de beurt zijn voor deze finale test? Lees dan vooral deze blog met tips tegen examenstress. Hoef je zelf geen examens te maken, maar een vriend/vriendin of broer/zus wel, lees dan hoe je ze kunt steunen! 

Eindexamen; een belangrijk moment

De eindexamens zijn belangrijk en best spannend. Jarenlang heb je woordjes Frans, Engels en/of Duits geoefend, sommen gemaakt en proefjes gedaan en heel veel feitjes in je kop gestampt. Nu moet je in een paar weken tijd bewijzen dat je genoeg geleerd hebt om de middelbare school achter je te laten en te beginnen aan een vervolgopleiding. Niet niks dus! Dat kan best wat spanning bij je oproepen. Plus er komt een hoop op je af. Hoe ga je om met examenstress?

Vijf tips tegen examenstress

Ook al zijn de examens belangrijk: maak het niet té groot. Tuurlijk is het spannend en veel, maar – als het goed is – ben je er ook aan toe. Niet voor niets zit je nu in de examenklas, daarvoor heb je al heel wat jaartjes moeten doorlopen. En het afgelopen jaar heb je samen met je klasgenoten hier naar toe gewerkt door examenstof te leren en tentamens te maken. Alles waarover je nu getoetst wordt, heb je al eens geleerd. Als je al zover gekomen bent, dan mag je er best op vertrouwen dat je genoeg in huis hebt om die examens succesvol te maken.

Tip 1: Weet wat je weten moet

Alles begint met een goede voorbereiding. Weet jij wat er van je verwacht wordt? Wat moet je leren? Wat zijn je sterke punten, waar moet je nog even goed aan trekken? Maak eens proefexamens om uit te zoeken waar je sterk op scoort en wat nog om aandacht vraagt. En, ook niet onbelangrijk; wanneer heb je welk examen? Waar moet je zijn? Wat mag/wel niet tijdens de examens? Zet op een rijtje wat er van je verwacht wordt en wat je allemaal moet doen om goed die examens door te komen.

Tip 2: Maak een plan

Als je de feiten op een rijtje hebt, kun je een plan maken. Als ik iets groots of belangrijks voor de boeg heb, maak ik vaak een blokkenschema. Ik schrijf de dagen op en deel het op in ochtend, middag en avond. Vervolgens zet ik de afspraken er in en maak ik een planning voor wanneer ik wat ga doen. Ook zet ik daar bewust vrije momenten en uitlooptijd in. Kleurtjes werken heel goed. Wees creatief, maar vooral; zorg dat het voor je werkt.

planning examens

Tip 3: Zorg voor een fijne werkplek

Als je examens hebt, wees dan extra lief voor jezelf. Zorg dat er niets in de weg staat als jij je wilt concentreren. Zorg dat je een fijne werkplek hebt, waar je rustig aan de slag kan. Maak zo nodig afspraken met je huisgenoten dat ze je op bepaalde tijden niet storen, zet een rustgevend muziekje op als dat je helpt en zorg voor comfi kleren.

Tip 4: Neem voldoende pauzes

Misschien denk je dat je alleen maar keihard moet leren als je examens hebt en dat pauzes zonde van je tijd zijn. NOT! Juist als je moet presteren, is het heel belangrijk dat je voldoende rust krijgt. Wissel momenten van leren en concentratie dus af met ontspanning en fun. Neem voldoende pauzes. Probeer een vast ritme aan te houden met ontbijt, lunch en diner. Drink gezellig een kopje thee met je moeder, maak een wandelingetje, haal een ijsje. En ga op tijd naar bed en werk niet tot vlak voor het slapen door.

Ook tijdens het leren is het goed als je af en toe even checkt hoe jij je voelt en afstand te nemen van de leerstof. Zet een timer op 30 minuten en elke keer als die gaat, rek jij je even uit, doe je een raar dansje, kijk je even naar buiten of wat dan ook. Ontspanning is essentieel voor een goede prestatie, dus verwen jezelf en wees lief voor jezelf.

Tip 5: Schakel hulplijnen in

Juist in een spannende tijd heb je support nodig van vrienden en familie. Wie kan je helpen met plannen? Wie is jouw praatpaal in de examentijd? Wie kan je op een goede manier even afleiden? Wie helpt je om voldoende rust te nemen? En met wie kun je even lekker gek doen? Zorg dat je hulplijnen klaar hebt staan!

Steun de examenkandidaat

Als jij nou geen examen doet, maar je BFF of broer/zus wel, zorg dan dat je die een beetje extra verwent. Hoe? Lees deze blog nog eens. Of geef een Lucky Charm of kaartje cadeau. Niet uit bijgeloof, maar om de examenkandidaat te laten weten dat je aan hem/haar denkt en veel geluk wenst!

Succes!

Wij van Huis van Belle wensen jou natuurlijk onwijs veel succes bij het maken van je examens. Laat je weten hoe het gaat? En vergeet niet: gezakt of geslaagd, je bent en blijft altijd een topper!

Deze blog werd geschreven door Frouckje