Hoe krijg je penvriendinnen?

‘Jongens, ik heb weer een brief uit Italië/Amerika/Duitsland/Israël!’ roep ik regelmatig.

‘Maar Janiek, hoe kom je aan al die penvriendinnen?’ vragen mensen mij dan. Ook in de reacties onder postupdates hier lees ik dat vaak. Daarom: een blog met de tips & tricks.

Instagram

Al mijn buitenlandse penvriendinnen heb ik gevonden via Instagram. De meeste hebben mij een privébericht gestuurd, waarna er een kort gesprekje ontstaat over interesses, leeftijd et cetera. Dan wisselen we adressen uit en spreken we af wie de eerste brief schrijft. En that’s it! Zelf kun je natuurlijk ook een privébericht sturen. Let wel even op of die persoon iets in zijn bio heeft staan als: ‘Not looking for penpals anymore.

Als je het wat ongemakkelijk vindt om gelijk met privéberichtjes te beginnen, kun je ook eerst met hashtags gaan werken. #penpalswanted, #penpalwanted en #penpalsneeded zijn erg bekend.

Voordat je aan deze Instagram-onderneming begint, is het goed om te bedenken dat het wel de grote internetwereld is, waar dus ook mensen met slechte bedoelingen op rondsurfen. Als iemand mij een privébericht stuurt, check ik altijd eerst het account van diegene. Heeft ze (het zijn altijd meiden :) foto’s van post? Ontvangen andere mensen wel eens post van haar? Dat laatste kun je zien in reacties of foto’s waarin de persoon getagd is. Het lijkt misschien stalkgedrag, maar het gaat wel om belangrijke persoonlijke gegevens die je niet aan iedereen geeft.

Bij mij is het gelukkig nog nooit misgegaan!

Websites

Op internet zijn talloze mogelijkheden om penvriendinnen te vinden. Zo zijn er een aantal websites die jou aan een ander iemand koppelen, of waar je een berichtje kunt achterlaten. Deze bijvoorbeeld: www.snail-mail.nl en www.postcrossing.com

Old school

Vroeger kon je in de krant wel eens een oproep plaatsen. Zo heb ik een keer om paardenposters gevraagd, haha. Het grappige is dat ik nog een hele tijd brieven heb geschreven met de meiden van wie ik al die paardenspullen kreeg. Je kunt echter ook een oproep om penvriendinnen insturen naar de krant. Al weet ik eigenlijk niet of ze dat tegenwoordig nog publiceren (ik klink echt oud nu!). Never tried, never know.

Veel succes!

Uit welk land zou jij een penvriendin willen hebben?