Hoe maak je een (goede) studiekeuze?

Op de Huis van Belle-dag gaf de Christelijke Hogeschool Ede een workshop over ‘Choices of the heart’. Daar bleek maar weer: wat is het lastig om keuzes te maken hè? Vooral keuzes die voor een groot deel bepalen welke kant je in je leven op wilt, zoals de keuze voor een studie.

10650036_814314201953005_4752544622982898553_n

Ik vond het zelf ook heel erg lastig. Twee jaar achter elkaar ging ik naar de studiebeurs. De eerste keer was ik ervan overtuigd dat ik de PABO wilde doen, de tweede keer vastbesloten om Journalistiek te gaan studeren en uiteindelijk heb ik me aangemeld voor de studie Communicatie op de CHE. Maar hoe ben ik tot die keuze gekomen? En hoe kun je überhaupt een studiekeuze maken? Hier zet ik wat tips voor je op een rijtje!

Tips voor het maken van een studiekeuze

– Wacht op dit moment nog even met het maken van een studiekeuzetest – loop eerste de andere stappen door. Wanneer je de studiekeuzetest eenmaal gemaakt hebt, ga je jezelf namelijk heel erg één richting op sturen, terwijl de uitslag lang niet altijd betrouwbaar is.

– Maak eerst voor jezelf eens een lijstje: waar word ik nou écht enthousiast van? Van welke dingen die je doet word je blij? En kan je een verband vinden tussen die dingen?

– Ga lekker kletsen met je vriendinnen of met je ouders: zij kennen je heel goed! Welke opleidingen of welke richting vinden zij bij jou passen? Wat zijn je talenten volgens hen? Wat waarderen ze in jou?

– Wat zoek je in school? Wil je naar een christelijke (hoge)school/universiteit of juist naar een niet-christelijke? Wat vind je belangrijk in normen en waarden en in kwaliteit van het onderwijs? Kijk eens in de studiekeuzegids van de Elsevier, daarin vind je een heleboel beoordelingen van (hoge)scholen en universiteiten.

– Ga naar open dagen van scholen waar je heen wilt en opleidingen. Houd het nog een beetje breed, dus richt je niet op één opleiding. Ga lekker in gesprek met studenten van verschillende opleidingen, kijk een beetje rond, proef de sfeer van de school en bedenk: waar word je enthousiast van? Bekijk ook de tips voor open dagen! En kijk onderaan deze blog voor informatie over de Open Dag van de CHE, die je zeker niet mag missen!

– In welke plaats  wil je studeren? Dat is belangrijk om over te denken. Misschien vinden je ouders jou nog te jong om op kamers te wonen of zie je het zelf niet helemaal zitten. Dan is het handig om op scholen dichtbij te kijken wat voor opleidingen ze hebben!

– Welke opleiding(en) heb je hiervoor gedaan? Ga eens na: hoe ziet een mbo-opleiding of een hbo-opleiding of een studie aan de universiteit eruit? Wat zijn de verschillen? Waar word je het meest enthousiast van? En wat voor mogelijkheden zijn er hierin?
Bijv. wil je later van mbo naar hbo? Of wil je met een vwo-opleiding naar het hbo, kan je misschien een vwo-route volgen?

– Je decaan is er om jou te helpen in je studiekeuze. Welke richting/opleiding denkt hij/zij dat bij jou past? Waar ziet hij/zij jou in uitblinken op school?

– Doe een studiekeuzetest! Die helpt je misschien al om te beslissen naar welke scholen of opleidingsvoorlichtingen je moet gaan. Kijk wel kritisch naar de uitkomst, stewardess worden omdat je reizen ‘wel leuk’ vindt en ‘heel soms’ doet, is misschien niet de beste optie ;-)

En: vergeet tussen al deze stappen door niet te bidden! Uiteindelijk werkt God boven alle studiekeuzetesten, Open Dagen en gesprekken uit :).

Collage_CHE

Open Dag CHE

Op 8 november heeft de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) een Open Dag waar je in ieder geval de laatste twee tips al ten uitvoer kunt brengen! Op deze dag krijg je een algemene voorlichting over de hogeschool, maar kan je ook een kijkje nemen bij de tien opleidingen die de CHE biedt. Elk half uur starten de verschillende voorlichtingsrondes van de opleidingen. Je kunt dus bij meerdere opleidingen informeren. Je kunt er gratis een studiekeuzetest doen, of de workshop ‘Durf te kiezen’ volgen van Paulien Vervoorn. Ook is er een informatiemarkt, waar je terecht kunt voor info over studiefinanciering, studentenhuisvesting in Ede of over studentenverenigingen! Je programma op de Open Dag zou er ongeveer zo uit kunnen zien (de tijden mag je natuurlijk zelf bepalen ;-)):

09.50 u – Binnenkomst en registreren
10.00 u – Algemene voorlichtingsronde in de collegezaal
10.15 u – Studenten en docenten lopen met je mee naar het lokaal waar een voorlichting start over een van de tien CHE-opleidingen
10.40 u – Naar het meeting-point: via portfolio’s en filmpjes zie je waar studenten mee bezig zijn tijdens de opleiding. Hier kun je ook al je vragen kwijt.
10.50 u – Onder het genot van koffie, thee of een fris drankje loop je langs de informatiemarkt. Daarna: terug naar huis óf op naar de volgende opleiding!

Moet jij binnenkort een studiekeuze maken? Wat vind je moeilijk of juist makkelijk? Heb je vragen? Laat hieronder je reactie achter! 

Deze blog is geschreven in samenwerking met de CHE.

Deze blog werd geschreven door Talitha