Hoe maak je je studiekeuze?

Blogger Danielle van den Brun schrijft graag en veel. Niet zo vreemd dat ze koos voor de opleiding Journalistiek! Ze blogt voor Huis van Belle over haar studentenleven. Maar hoe maakte zij eigenlijk haar studiekeuze?

Ik maakte de keuze om de keuze zo lang mogelijk uit te stellen. Ik was toen 16, niet heel gek dat ik nog geen idee had wat ik met de rest van mijn leven moest.

Studiekeuze maken

‘Heb je al wel eens nagedacht over een vervolgstudie’, vraagt mijn mentor dan. Een vraag die me nog vaker zal achtervolgen in elk gesprek dat ik met een 30-plusser heb. ‘Nou ja, eigenlijk niet’, zeg ik eerlijk. Waar moet je ook beginnen. Het hbo-studielandschap kent eindeloos veel mogelijkheden. En hoe meer er te kiezen valt, des te lastiger de keuze.

Schrijven

Ik krijg meerdere studiekeuzetests, open dagen en verhalen van studenten voorgeschoteld, maar er is één vraag die me echt aan het denken zet. ‘Wat vond je leuk als kind’, vraagt mijn mentor me als ik voor de zoveelste keer aan het voorste tafeltje aan haar bureau zit. ‘Met barbies spelen, mijn grote zus pesten en schrijven’, zijn de dingen die in me opkomen. ‘Schrijven?’ De lichaamshouding van mijn mentor verklapt dat ze denkt iets op het spoor te zijn. ‘Ja, verslagen schrijven vond ik fantastisch om te doen en waren ook meestal de beste van de klas’, ga ik verder.

Journalistiek

Nog geen maand later sta ik op de Proefstudeerdag van de CHE. Journalistiek, dat leek me wel wat. Met mijn interesse voor schrijven en nieuwsgierige houding pas ik in het plaatje, en ik maak de keuze om de opleiding te starten.

Derdejaars

Ik ben inmiddels derdejaars, en spijt van mijn keuze heb ik nooit gehad. Journalistiek past me als en custom-made jas. Ik heb door de jaren geleerd dat ik zelf kan invullen wat voor soort journalist ik voor de wereld van morgen wil zijn. Een keuze die ik, net als de studiekeuze, nog even voor me uit schuif. Misschien toch mezelf weer de vraag stellen waar ik als kind blij van werd.

Geschreven door Danielle van den Brun

Wil jij meer weten over de CHE? Klik hier voor hun website en hier voor de open dagen!