Hoe je om gaat met het perfecte plaatje op social media

Wat is het eerste dat jij doet als je wakker wordt? Als mijn wekker afgaat, begin ik meestal met het checken van Facebook en Instagram. Ook de rest van de dag scrol ik regelmatig door social media. Dit zou een leuke afleiding moeten, maar wat als je ontdekt dat je van social media juist minder vrolijk wordt?

The perfect picture

Misschien herken je het gevoel dat je na een bezoekje aan Facebook juist onzeker wordt. Vaak zie je alleen maar hele blije mensen die hele leuke dingen aan het doen zijn, terwijl jij gewoon op je slaapkamer zit Netflix te kijken (wat trouwens ook heel leuk is). Maar zelf krijg ik hierdoor weleens het idee dat het leven van anderen veel spectaculairder en leuker is. Ik ga niet elke week naar een feestje en vind het vaak juist wel fijn om een avondje thuis te blijven. Als je dan gezellige foto’s van de leukste feestje voorbij ziet komen, is dat misschien niet zo leuk.

Als we de social media moeten geloven, heeft iedereen een heel perfect leventje met allemaal leuke dingen. Een tijdje terug hebben we daarom de hashtag #notsoperfect in het leven geroepen. In juli postten we elke dag een eerlijke foto, quote of verhaal op social media, die niet perfect hoefde te zijn. Door eerlijk te zijn tegenover elkaar, ook op social media, wordt het leven een stuk leuker.

Fear of missing out

Veel mensen (en vooral jongeren) hebben last van de “Fear of missing out”; de angst om iets te missen. Als jij thuis vanaf de bank ziet dat je vriendinnen allemaal leuke dingen doen, kun je je daar erg rot door voelen. Of als jij op het ene feestje bent en je ziet dat er ook een ander feestje bezig is, ben je misschien wel bang dat dat andere feestje veel leuker is. Ook als je zelf de keuze hebt gemaakt om een avondje thuis te blijven, kun je het gevoel hebben dat je heel veel mist. Omdat er de hele tijd overal foto’s van worden gedeeld, zie je precies waar je allemaal niet bij bent geweest. Dit zorgt ervoor dat je veel minder kunt genieten van de leuke dingen die je zelf aan het doen bent, omdat je het steeds kunt vergelijken met wat anderen doen.

Overal van op de hoogte

Een paar weken geleden mocht ik voor een schoolopdracht 48 uur lang geen gebruikmaken van social media. Twee dagen lang zonder Facebook, Instagram, Snapchat, Spotify en zelfs WhatsApp. Ik vond het wel een leuke uitdaging en had ik er eigenlijk wel zin in. De 48 uur waren echt heerlijk rustig; ik kon me veel beter concentreren tijdens de lessen en bij het maken van mijn huiswerk omdat ik niet steeds tussendoor appjes hoefde te beantwoorden of facebook te checken. Wel merkte ik dat ik bang was om van alles te missen, maar uiteindelijk bleek dat ik echt helemaal niks belangrijks gemist had (behalve de verjaardag van iemand die ik eigenlijk wel wou feliciteren, oeps!).

Hierdoor ben ik me gaan afvragen waarom ik zoveel op social media te vinden ben, terwijl het eigenlijk helemaal niet alleen maar leuk is en je je er juist erg onzeker door kan voelen. Het is niet zo dat ik gelijk mijn Facebookaccount verwijderd heb, maar ik ga wel op een bewuste manier met mijn social media gebruik om.

4 tips om op een goede manier met social media om te gaan

  1. Ik denk dat het belangrijk is om te bedenken dat iedereen op social media alleen de leuke dingen laat zien. Als je een keer een slechte dag hebt, ga je dit meestal niet uitgebreid beschrijven in een Facebookbericht. Je ziet dus maar één stukje van iemands leven. Het lijkt misschien alsof iemand alleen maar leuke dingen doet, maar je weet niet wat er ‘offline’ allemaal aan de hand is.
  2. Als je merkt dat je van sommige mensen die je volgt extra onzeker wordt, is het misschien een idee om ze niet meer te volgen. Accounts als Fitgirlsguide kunnen heel motiverend werken, maar ze kunnen je ook juist heel onzeker maken. Daarom kun je er eens over nadenken wat de accounts die jij volgt met je doen en of het wel zo leuk is om ze te volgen.
  3. Zelf volg ik veel positieve accounts op Facebook en Instagram. Een paar voorbeelden vind je in het artikel https://www.huisvanbelle.nl/7-christelijke-instagramaccounts/ . Ik vind het heel fijn om in mijn newsfeed ook Bijbelteksten of andere inspirerende quotes te zien. Als je hier langer bij stilstaat dan bij de foto’s van feestjes van je vrienden, heeft je social mediagebruik al een heel ander effect.
  4. Misschien lijkt het jou ook wel lekker rustig om voor een bepaalde tijd geen social media te gebruiken. Dan kun je ook een social media-detox doen. Laat je omgeving weten dat ze je kunnen bellen en sms-en en ga een tijdje offline. Als je het samen met een vriendin doet, is het nog gezellig ook!

Deze blog werd geschreven door Anneloes