Hoe ook jij een ochtendmens wordt

Dacht je bij deze titel al een beetje: ‘Ach, niks voor mij’, maar klikte je toch uit nieuwsgierigheid even verder? Dan is deze blog perfect voor jou! Twee jaar geleden had ik iedereen uitgelachen die mij een ochtendmens noemde. Zelfs met 3 liter koffie zou je mij niet uit mijn bed krijgen.

Inmiddels heb ik langzaam mijn patroon een beetje aangepast, mede door werk en studie. En ik kan je vertellen: de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Tegenwoordig sta ik zowaar om half 5 naast mijn bed, al dan niet met enige frisse tegenzin, maar ik kan mezelf er zelfs toe zetten om als allereerste in de sportschool te staan op een maandagochtend.

Realistisch: afschuwelijk vroeg

Het doel is niet dat je ‘s ochtends wakker wordt en vol enthousiasme uit bed springt. Meer realistisch is het volgende scenario: je wekker gaat af, je wordt langzaam wakker en ziet dat het afschuwelijk vroeg is, je overweegt om lekker te blijven liggen, maar je denkt ook na over alle productieve dingen die je deze ochtend kan doen. Oftewel: leuk is het niet per se, maar zeggen dat jij als avondmens nooit zou kunnen functioneren in de ochtend is zeker niet waar.

Met de volgende tips word jij ook een early bird!

Tip 1: Routine

Zorg voor routine in je ochtend. Dat kan iets heel simpels zijn zoals douchen, to-do lijstje maken, muziek luisteren, een overdenking lezen of wat dan ook.

Tip 2: Ontbijten!

Nooit meer een excuus om gauw een boterham op de fiets te eten. Als je echt heel vroeg opstaat begrijp ik dat je geen zin hebt in ontbijt, ik wacht dan meestal een uur of wat. Je merkt vanzelf dat je nu wel honger gaat krijgen als je eerst wat heb gedaan. Een goed ontbijt is het halve werk en je hebt nu eindelijk een keer tijd om goed en voedzaam te eten en die toffe breakfast muffins te eten.

Tip 3: Kleed je aan

Niet blijven rondhangen in je pyjama, hoe verleidelijk ook. Een dikke trui is net zo warm en geeft je meer het gevoel dat de dag begint en dat terug naar bed gaan geen optie is.

Tip 4: Drinken

Veel drinken. Of dit zwarte koffie is of water mag je zelf invullen :)

Tip 5: Check je telefoon

Normaal niet per se aan te raden als routine, maar een kwartiertje scrollen door Insta of een Youtube video stelt je bloot aan voldoende blauw licht om je brein wakker te schudden.

Tip 6: Doe iets actiefs

Sporten in de ochtend was altijd zo’n onbereikbaar iets voor mij. Wie heeft nou de motivatie daarvoor en hoe kun je nou niet slapend op de loopband staan? De frisse ochtendkou maakt je ten eerste wel wakker en na een paar keer doorbijten ga je het bijna (!) leuk vinden.

Ben jij een early bird of een night owl? Laat het hieronder weten!

Headerphoto by Gades Photography on Unsplash

Photo by Noah Silliman on Unsplash