Hoe ver mag ik gaan? – deel 2

Jajaja, deel 2 van ‘Hoe ver je mag gaan?’. Op seksueel gebied bedoel ik dan hè, even voor de duidelijkheid. Maar dat betekent natuurlijk dat er ook een deel 1 is. Had je die al gelezen? Zo niet, of als je ‘m vergeten bent, dan eerst even doen!

Stappenplan

Als het goed is heb je naar aanleiding van de vorige blog je gedachten er eens over laten gaan, wáárom jij antwoord wilt op deze vraag. Mijn antwoord in deze blog zal misschien een beetje teleurstellend zijn. Ik ga jou namelijk in deze blog geen stappenplan geven hoe ver je mag gaan. Ahhhh, wat had dat makkelijk geweest hè. Nou ja, makkelijk… uit ervaring kan ik zeggen dat het nog best moeilijk om je aan een duidelijk ‘stappenplan’ te ‘houden’ hoor… Zeker op seksueel gebied.

Hoe ver wil jij gaan?

De vraag van deze blogs is: hoe ver mag ik gaan? Ik zou aan jou de vraag willen stellen: hoe ver wíl je gaan? ‘Seks’ is een heel breed begrip, en is meer dan alleen geslachtsgemeenschap. Het begint al met een zoen. Maar tussen zoenen en geslachtsgemeenschap zit weer heel veel. Je kunt elkaar aanraken boven en onder de kleren. Je kunt elkaar bevredigen met de hand of orale seks hebben. En of je nu juist helemaal geen of al best veel ervaring hebt, het is belangrijk om je op dit moment te bedenken: wat zou ik nú willen? Ook als je al verder bent gegaan en je daar nu eigenlijk van baalt. Dan is daar blijkbaar een grens geweest, zonder dat je het door had of zonder dat je dat durfde te zeggen. Maar dan heb je daar van geleerd en heb je zo, al is dat misschien niet leuk, wel je grenzen leren kennen.

Maar wat mag je nu als christen?

Grote kans dat je je toch blijft afvragen wat je nu mág. Want wat zegt God er nu over? Ik vind dat een heel mooie vraag! Achter die vraag zit het verlangen dat je God graag betrekt bij de keuzes die je maakt. Tegelijkertijd is het ook een lastige vraag, want de Bijbel is namelijk geen ‘handboek voor seksualiteit’. Je leest van alles over seksualiteit, maar je komt er geen rijtjes tegen over wanneer je iets wel of niet mag doen. En iedereen leest de Bijbel weer op een andere manier. Best wel verwarrend. Maar heel misschien is dat ook wel mooier. Stel je voor dat je gewoon een handleiding had. Dan wist je precies wat wel en niet mocht en kun je aan de slag. Dan had je God helemaal niet meer nodig, terwijl de relatie met Hem juist het belangrijkste is van het hele geloven… Luister gerust naar andere mensen en wat zij denken dat goed is, maar betrek God bij alle keuzes die je uiteindelijk maakt.

Foto door Nienke van Denderen fotografie voor Belle