Hoe ver mag ik gaan?

De vraag der vragen van veel Belle-meiden over seks: hoe ver mag je gaan? Die vraag is ontstaan uit het feit dat veel christenen geloven dat het goed is om seks te bewaren voor het huwelijk. Dat is in de praktijk best lastig wanneer je heel erg verliefd bent of lang verkering hebt. Daarom vragen veel christenen: als ik geen seks (lees: geslachtsgemeenschap) mag hebben, wat mag ik dan wel? Want er zit nog best veel tussen een kus en seks hebben in…

Oké, ik ga nog geen antwoord geven, want ik heb eerst een heel belangrijke vraag aan jou. Wat is voor jou de reden dat je wilt weten hoe ver je mag gaan? Dit kan namelijk verschillende redenen hebben.

1. Behoefte aan duidelijkheid

Misschien ben jij wel iemand die het fijn vindt wanneer iemand voor je bepaalt hoe ver je mag gaan. Als iemand namelijk duidelijkheid geeft, is het ook makkelijker om die grenzen te bewaken. Dan zeg ik hier in deze blog bijvoorbeeld: je mag niet verder gaan dan tongzoenen. (Dit was dus een voorbeeld hè…) En stel dat jij veel waarde hecht aan de blogs op Huis van Belle, ga je dat ook niet (proberen te) doen.

Het spannende hieraan is wel dat wanneer iemand anders zoals je ouders of vrienden, waar je ook waarde aan hecht, iets heel anders zeg, de verwarring compleet is. Want wie heeft dan gelijk? Of dan wisselen je grenzen dus per keer, maar net wie je gesproken/gelezen hebt.

2. Foutloos leven

Geen fouten willen maken, dat kan bijna een levensdoel van je zijn. Je wilt zo goed mogelijk leven en legt de lat daardoor vaak hoog. Dat er daardoor zoveel verschillende visies en meningen zijn over seksualiteit (en over de vraag hoe ver je mag gaan) vind je daarom maar heel irritant. Je kunt er bijna van in paniek raken, want hoe weet je nu of je wel of geen fout maakt?

Lieve meid, ik zou je willen zeggen dat je je niet zo’n zorgen hoeft te maken. Gun jezelf de vrijheid, maar ook de genade, dat je mag zoeken en leren. En dat soms zoeken naar het goede echt lastig is, maar dat je vooral mag leven in vrede en niet in angst. Dat is namelijk hoe God het leven heeft bedoeld.

3. Gods weg zoeken

Het kan ook zijn dat jij denkt: ik wil zoeken naar wat God wil, want dan leid ik het beste leven. En ‘beste leven’ bedoel ik niet: een foutloos leven. Het beste leven is dat God weet hoe je leven kwalitatief het beste kan zijn, want Hij is de Schepper van het leven. En misschien is God wel zo belangrijk in je leven dat jij zegt: wat Hij ook zegt, dat wil ik doen… omdat ik weet dat dat goed voor me is.

Zoeken naar Gods weg kan ook heel ingewikkeld zijn, omdat Gods weg niet altijd een helder stappenplan is dat op pagina 769 van de bijbel voor je klaarligt. Het is lezen, bidden, zoeken, openstaan voor Gods Geest en soms wachten. Ik hoop dat dat geen frustratie voor je oplevert, maar dat je er ook van geniet om met God onderweg te zijn, júist op het gebied van seksualiteit.

4. Eerdere ervaringen

Misschien denk je: ik ben weleens te ver gegaan. Of dat nu echt geslachtsgemeenschap was of een andere grens die je liever niet over was gegaan… En juist dan vind ik het moedig dat je opnieuw de vraag ‘hoe ver mag of zal ik gaan?’ stelt. Het is nooit te laat voor een nieuwe start en bij God is er steeds weer een nieuw begin mogelijk. Echt, steeds weer. Blik eerlijk terug hoe je het liever had gewild en kijk daarna alleen maar weer vooruit. Dat is namelijk de kant die je op leeft.

Herken jij een reden waarom je de te-ver-vraag stelt? Uiteraard staan hier niet alle redenen bij, dus de aanleiding van jouw vraag kan ook nog heel anders zijn. Het is echt goed om hier bij stil te staan, omdat je zo ontdekt waar je naar op zoek bent. En als je dit goed weet en van daaruit op zoek kunt gaan naar jouw persoonlijke grenzen, sta je in de praktijk ook veel sterker in je schoenen. En dat is heel gezond en stabiel.

Oké, ik beloof je de volgende keer nog een keer over dit onderwerp te bloggen. Maar eerst mocht je even lekker naar jezelf kijken ;)

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Natuurlijk krijg je korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Photo by JD Mason on Unsplash