Hoe vind je rust in een drukke wereld?

De scholen zijn weer begonnen. En het ‘normale’ leven ook. Leraren overladen je meestal meteen weer met huiswerk, de eerste toetsen zijn al ingepland en er wordt weer van alles van je verwacht. En naast school zijn sport, muziek en alle andere sociale activiteiten ook weer begonnen. De vakantie is voorbij. En weg is je rust. Je tijd van uitslapen is voorbij. Je tijd van uren liggen naast je opblaasbadje of eindeloze avonden van spelletjes doen voor de tent. En voor je het door hebt, haast je je weer door de dag.

Tijdens mijn vakantie in België stond ik op een gegeven moment alleen op een hele grote heuvel. Onder aan de heuvel lagen kleine huisjes en om mij heen waren enorme naaldbossen. Ik zat in het gras en hoorde enkel wat vogels fluiten en wat insecten zoemen. Op dat soort momenten ervaar ik altijd heel erg veel rust. Je hoeft niks en je kunt niks doen.

Op vakantie neem ik mijzelf dan ook vaak voor om die rust van het niks hoeven vast te houden als ik weer thuis ben en naar school moet. Maar eigenlijk mislukt dat altijd :)

Daarom heb ik hieronder een lijstje met tips gemaakt om ook op drukke dagen rust te vinden in je hoofd.

  • Ga naar buiten om te wandelen. Niks is fijner dan na een hele lange tijd binnen te zitten een frisse neus te halen. Het leegt je hoofd en het is ook nog eens super gezond om buiten te wandelen.
  • Lees! Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar ikzelf vind het heerlijk om een boek of tijdschrift te lezen en hier een heerlijk rustmomentje van te maken. En als ik er straks in de herfst ook een heerlijk kopje thee bij drink is het plaatje compleet.
  • Luister naar muziek. Doe oortjes in en luister aandachtig naar de muziek. Doe desnoods een dansje :)
  • Maak iets. Ga tekenen, schilderen, handletteren. Doe iets waar je vooral je handen bij gebruikt. Hierdoor krijgt je hoofd rust van al je huiswerk en moet je je focussen op dat wat je aan het maken bent.
  • Kook/bak. Niets is lekker als een versgebakken taart, of een heerlijk gemaakte maaltijd. Maar wist je dat koken en bakken er ook voor zorgen dat je hoofd weer wat leger wordt?
  • Stille tijd. Zelf vind ik het best lastig om stille tijd in te plannen. Maar je dag beginnen of eindigen met God zorgt voor rust in je leven.
  • Goede nachtrust. Eigenlijk het allerbelangrijkste ingrediënt voor rust is voldoende slaap. Probeer daarom elke nacht voldoende slaap te pakken. Als je slaapt rusten je lichaam en hersenen uit.

Hopelijk kun jij door deze kleine rustmomenten, ook nu je school weer begonnen is, toch nog kleine ‘vakantiemomenten’ tijdens je dag beleven.

Photo by lise Timmer on Unsplash