Hoe weet ik of een liedje wel of niet goed is om naar te luisteren?

Regelmatig krijgen we bij Huis van Belle vragen over muziek. En dat snappen we, want muziek is overal! Maar het is soms best wel lastig om te bepalen welke liedjes wel of niet oké zijn om te luisteren. In deze blog geven we je wat tips over hoe je die zoektocht kan vormgeven.

Muziek in de bijbel

In de bijbel wordt regelmatig over muziek geschreven. Zo schreef David allemaal liederen –Psalmen- om God te aanbidden. Tegelijkertijd werd David soms ook ingevlogen door koning Saul wanneer Saul lastig werd gevallen door een boze geest die hem depressief en angstig maakte. David moest dan komen om op zijn harp te spelen. Koning Saul werd daar rustig van (1 Samuël 16:14-23). In Lucas 2:14 zingen de engelen ‘Ere zij God in de Hoge’. Zij zongen om God te eren. We kunnen dus zeggen dat de grootste functie van muziek in de bijbel ligt bij het eren van God, maar valt ook te lezen dat muziek voor andere doeleinden wordt gebruikt (kalmeren, zingen om gevoelens te uiten, etc).

Pop-muziek

Wanneer je naar de Top-40 luistert, zijn er een aantal boodschappen die je regelmatig in liedjes terug hoort. Misschien weet je zelf nog wel wat punten om het rijtje aan te vullen.

– Geloof in jezelf
– Doe en zeg wat je zelf wilt
– Heb plezier in het leven (YOLO)
– Bepaal je eigen leven
– Kom op voor jezelf
– Het leven draait grotendeels om uiterlijke dingen
– Seks verkoopt
– Verlang altijd naar meer, betere en nieuwere dingen
– Grof praten (over anderen) is geen probleem

Valt het jou ook op dat bijna alle punten gaan over het individu, dus over jezelf? Het is jouw leven en jij bepaalt! Geloof in jezelf. Niemand kan jou zeggen hoe je moet leven. Het draait om jou en jou alleen! Jij bent je eigen baas.

Maar dan nu een spannende vraag. Wat is de boodschap van God?

– Geloof in God
– Vertrouw op Hem
– Geef God de eer
– Wees betrouwbaar
– Houd rekening met de gevoelens van anderen
– Wees dankbaar en tevreden
– Je lichaam is kostbaar
– Spreek positief over anderen

Misschien heb je zelf nog wel meer punten die passen bij de boodschap van God. Maar volgens mij kunnen we stellen dat de tweede opsomming eigenlijk recht tegenover de eerste opsomming staat. Bij pop-muziek draait het vooral om jezelf. Het is jouw leven en jij bepaalt. Gods boodschap is dat je het leven van Hem hebt gekregen, dat jouw leven én het leven van anderen kostbaar is.

Checklist

De meeste pop-liedjes hebben een boodschap die recht tegenover de boodschap van God staat. Met deze checklist kan je nog meer nadenken over of je een nummer wil luisteren of niet.

1. Ga op zoek naar het doel van een liedje

Wanneer je op zoek gaat naar het doel van een liedje, kun je daarna een betere afweging maken om het wel of niet te luisteren. Zo zou het doel van een liedje kunnen zijn om gevoelens te uiten, misschien is het liedje geschreven als protest-song, misschien is het bedoeld om je te kalmeren, of juist om in trance te raken. Ga op zoek naar het doel en bedenk of je als christen ook dat doel kunt hebben (en of jij daar naar wil luisteren).

2. Luister naar de muziekstijl

Sommige christenen hebben voor zichzelf bepaald welke muziekstijlen wel en niet kunnen. House, hardrock en dat soort stijlen hoor ik regelmatig voorbij komen als ‘fout’ genre. Ik sta naar zelf wat genuanceerder in. Mijn tip: luister naar de stijl en wat het aan gevoel bij je oproept. Als je merkt dat een bepaalde stijl je bijvoorbeeld agressief of boos maakt, kun je je afvragen of dat past bij jouw (christelijke) levensstijl. Tegelijkertijd zijn er veel christenen die naar bijvoorbeeld house of hardrock luisteren, waar een christelijke boodschap in zit.

3. Luister naar de songtekst

Dit is wat mij betreft de belangrijkste manier om te achterhalen of een liedje wel of niet ‘goed’ is om te luisteren. Uit de songtekst kun je vaak al wel halen wat het doel van een liedje is. Als je merkt dat er in de songtekst dingen worden gezegd waar je het (als christen) niet mee eens bent, is dat denk ik een goede graadmeter om ervoor te kiezen om een liedje niet te luisteren. Ik heb dat bijvoorbeeld bij het liedje Weak (AJR). Dat liedje was laatst ontzettend populair en vaak op de radio te horen. De zanger zingt: ‘But I’m weak, and what’s wrong with that?’. Het liedje gaat over vreemdgaan en dat hij te weak (zwak) was om dat tegen te houden. ‘Maar wat is daar mis mee?’, zingt de zanger. Kijk, daar ben ik het totaal niet mee eens. Dus kies ik ervoor om dat liedje niet te luisteren.

Conclusie

Als je op safe wilt spelen, kun je het best alleen muziek luisteren dat als doel heeft om God te verheerlijken. Nooit meer pop-muziek luisteren, daar ontkom je toch niet echt aan, want ook in de bus of in de winkels hoor je dat. Wil je er wat serieuzer mee aan de slag, dan hoop ik dat deze checklist je wat meer op weg helpt. En wil je echt niet meer, of minder, reguliere pop-muziek luisteren, dan kan je ook op zoek naar toffe muziek met een christelijke boodschap, check de blogs van Jorijn maar eens!

Hoe bepaal jij of een liedje wel of niet goed is om naar te luisteren?

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Photo by Eric Nopanen on Unsplash