How to: Bijbelteksten uit je hoofd leren

Bijbelteksten leren, is dat nodig? Ik leer al genoeg uit mijn schoolboeken!! Toch denk ik dat het zeker nodig is vertrouwd te zijn met Gods woorden en gedeelten hiervan uit je hoofd te kennen. Dus vandaag geef ik je redenen waarom en veel manieren om dat dan ook te doen.

Het Woord van onze God houdt eeuwig stand

Ken je dat liedje van Elly en Rikkert?

In de herfst verdort het gras,
De bloemen vallen af
En de vogels die er waren
Vliegen naar een ander land
Maar het woord van onze God
Het woord van onze God
Het woord van onze God houdt eeuwig stand
Het woord van onze God
het woord van onze God
het woord van onze God houdt eeuwig stand

Het gaat nog verder, zoek het maar eens op! Een belangrijke boodschap is dan ook, dat het Woord van God eeuwig stand houdt. God gaf ons een heel dik boek vol met prachtige teksten. Aansporingen, bemoedigingen, waarschuwingen, leefregels, beloften, vermaningen, zegeningen, woorden van hoop! Je kunt natuurlijk de Bijbel openslaan en een tekst opzoeken als je dat nodig vindt, maar God kan juist ook tot je spreken (op de fiets, onder de douche, op het schoolplein, bij de tandarts) als je stukjes van die Bijbel uit je hoofd kent.

10 manieren om Bijbelteksten uit je hoofd te leren

Je kunt natuurlijk gewoon een tekst gaan stampen, maar er zijn ook andere manieren om teksten in je hart op te slaan. Dus maar gewoon een heel rijtje

  1. Spiegels en ramen zijn de ideale plek om met een krijtbordmarker op te schrijven. Als je een Bijbeltekst erop schrijft kom je deze vaak tegen. Laat de tekst staan totdat je die (ongeveer) uit je hoofd kent.
  2. Hang elke week een nieuwe Bijbeltekst op de wc. Je komt daar regelmatig en kan de tekst daar dan gewoon 2-3x doorlezen.
  3. Of hang een Bijbeltekst naast je bed, even lezen als je opstaat en naar bed gaat en na een week zit de tekst in je hoofd.
  4. Plak een Bijbeltekst op je pinpas.
  5. Of in je agenda. Elke week één, dan kan je dus 52 teksten in een jaar leren. Wist je dat het Woord van God ook een deel is van de geestelijke wapenuitrusting? In onze nieuwe agenda staat iedere week een mooie tekst op je te wachten!
  6. Ga Bijbeljournalen. Het creëren van een bladzij duurt best even wat tijd, dus kun je een tekst veel lezen en daar ook herhaaldelijk over nadenken.
  7. Ga voor kleine stukken tekst, een hele psalm leren is mooi, maar ook wel een hele opgave.
  8. Print 4 mooie teksten. Ga naar buiten voor een wandeling en ga pas weer naar binnen als je ze alle 4 uit je hoofd kent. Deze oefening moest ik eens doen op een conferentie. We mochten niet aan het ontbijt voor we de teksten uit ons hoofd op konden zeggen. Eerst dacht ik even: wat kinderachtig zeg! Maar nu zo’n 5 jaar later ken ik de teksten nog steeds en zo komen ze ook regelmatig terug in mijn gedachten.
  9. Kies ervoor om wel een keer te stampen. In een boek las ik laatst dat die bewuste schrijver een half uur moest nadenken over 1 tekst tijdens een conferentie. Na 10 minuten dacht hij dat hij alle inzichten wel opgedaan had, maar toch nam hij nog wat langer de tijd. En weet je, de mooiste inzichten kwamen zo tussen de 20-30 minuten. En die Bijbeltekst? Die vergeet hij nooit meer!
  10. Koop porselein stiften en schrijf een tekst op een bord. Dat is nog eens leuk eten, komt steeds een stuk van de tekst tevoorschijn. Natuurlijk kan je dit niet elke week herhalen. Als je een wat langere tekst neemt, zoals een Psalm, dan kun je steeds een stukje ervan leren en heb je dat bord dus wel een tijdje nodig.

Leer jij wel eens Bijbelteksten uit je hoofd? Welke manier werkt voor jou het beste?

Liefs!

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!